UKRADENI RADIOAKTIVNI MATERIJAL JOŠ NIJE PRONAĐEN: Da li su lopovi znali šta kradu iz vozila američkog Ministarstva energetike?

Nepoznati je počinitelj ukrao određenu količinu radioaktivnog materijala iz vozila američkog Ministarstva energetike. A daleko od toga da se ovako što dogodilo prvi put.

Slikovni rezultat za stolen radioactive material

Ne paničarite, ali određena količina uzoraka plutonija i cezija, oba izrazito radioaktivna elementa, ukradena je iz kamiončića kojeg su unajmila svojica djelatnima američkog Ministarstva energetike (DoE) u teksaškom gradu San Antoniu. Izgleda da su ostali u vozilu dok su djelatnici preko noći odsjeli u hotelu, te je netko usred noći provalio u vozilo i pobjegao, piše IFLScience.

Nema razloga za paniku?

Krađa je otkrivena u izvještaju Centra za javni integritet (CPI), neprofitne skupine istraživakih novinara, koji je pojasnio da je do krađe došlo još 2017. Kao što vam je vjerojatno jasno, sada je već druga polovica 2018. a uzorci još nisu pronađeni. Izvještaj doduše uvjerava javnost kako nema razloga za paniku. Radi se doduše o opasnim uzorcima, i iako njihovo korištenje u izradi komplicirane nuklearne bombe nije vjerojatno, postoji mogućnost stvaranja manje razarajuće, jednostavnije ali i dalje smrtonosne ‘prljave’ bombe, koja širi hazardni materijal oko sebe koristeći običan eksploziv.

No uzorci ukradeni od djelatnika DoE-a izgleda su jako mali. Pokupljeni su iz lokalnog postrojenja koje tipično ne koristi velike količine radioaktivnog materijala. Glasnogovornica DoE-a izjavila je kako su materijali bili “veličine novčića”, te da se radi o “zanemarivoj količini radijacije”. Trenutno još nema indikacija tko ih je ukrao, pa postoji mogućnost da oportunistički lopovi nisu ni znali što točno kradu. I hotel u kojem se krađa dogodila nalazi se u području s visokom stopom kriminala. Nema ni indikacija da bi se nestali uzorci mogli koristiti u neke opasne svrhe, tako da ovo najvjerojatnije nije početak serije 24 ili Homeland.

Nije strašno, jer su Rusi još i gori

Radioaktivni materijal nestaje češće nego što većina ljudi misliFoto: afp

Izvještaj CPI-a objašnjava kako je ova krađa “dio znatno veće količine plutonija koji je tijekom godina potiho nestao iz zaliha u vlasništvu oružanih snaga SAD-a, često bez ikakve obavjesti javnosti”. Ovi se gubici događaju toliko često da američke vlasti imaju i posebnu skraćenicu za to – MUF, ili ‘material unaccounted for’ – nestali materijal.

Začudo, za razliku od civilnih zaliha nuklearnih materijala, vojne ne čuvaju tako pažljivo, niti je njihova praksa po tome pitanju pretjerano transparentna. CPI kaže kako problem traje već više administracija. Nije posebno optimistična ni tvrdnja da Rusi “znaju još manje o vlastitim nestalim radioaktivnim materijalima”.

 

 

(Global CIR/Net.hr)

Objavljeno u:

Komentiraj