IZETBEGOVIĆ UPUTIO TELEGRAM SAUČEŠĆA UDRUŽENJU ‘MAJKE SREBRENICE’: Ostali smo bez još jednog istinskog simbola stradanja Bošnjaka, simbola hrabrosti, ustrajnosti i dostojanstva bosanske žene

U povodu preseljenja na bolji svijet predsjednice Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidže Điđe Mehmedović predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je telegram saučešća rukovodstvu i članovima ovog udruženja, ali i svim preživjelim žrtvama genocida čiji je Hatidža bila istinski predstavnik i predvodnik, u kom se navodi:

Poštovani,

Duboko me je dirnula vijest o smrti Hatidže Điđe Mehmedović, majke, heroine, mirovne aktivistkinje, istaknutog borca za istinu i pravdu o genocidu u Srebrenici.

Njenim preseljenjem na bolji svijet ostali smo bez još jednog istinskog simbola stradanja Bošnjaka, simbola hrabrosti, ustrajnosti i dostojanstva bosanske žene.

O njenoj hrabrosti i odlučnosti govori i činjenica da je, i pored toga što je u srebreničkom genocidu izgubila dva sina, supruga, brata i veliki broj članova porodice, odlučila da se 2003. godine vrati u Srebrenicu i baš tamo, na mjestu zločina, stane na čelo istinskih boraca za istinu i pravdu o zločinu kakav svijet nije upamtio poslije Drugog svjetskog rata. Svoj život je posvetila traganju za svojim najmilijim i njihovom dostojanstvenom ukopu, ali i borbi da se genocid i zločini kakvi su se desili u Bosni i Hercegovini ne ponove nikad i nikome.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj