JUNCKER PUTUJE U WASHINGTON: Očekuje da će na sastanku s Trampom zaustaviti trgovinski rat

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nada se da će na susretu s predsjednikom SAD-a Donaldom Trampom u srijedu u Washingtonu dobiti odgovor na pitanje može li Europska unija još uvijek spriječiti puni trgovinski rat sa Sjedinjenim Državama, no izgleda da se u ovom trenutku obje strane pripremaju za eskalaciju.

U lipnju je Tramp uveo carine na čelik i aluminij iz EU-a, što je navelo Uniju da podigne carine za robu iz SAD-a u vrijednosti od tri milijarde dolara, od maslaca od kikirikija do viskija i motocikala. No te mjere mogle bi biti samo početak šireg trgovinskog rata ako Tramp ispuni svoju prijetnju da će povećati carine za automobilsku industriju.

“Carine na automobile izazvale bi katastrofu”

Čelništvo Europske unije se nada da se puni trgovinski rat ipak može izbjeći, no istovremeno priprema  protumjere za slučaj da Washington dodatno eskalira situaciju.

“Mjere oko čelika i aluminija pretvorile su retoriku u stvarnost, a ako bi se isto učinilo za automobile nova bi stvarnost postala doista mračna”, rekla je u četvrtak povejrenica EU-a za trovinu Cecila Malmstrom i dodala da bi takav potez bio “katastrofalan”.

Dok carine na metale pogađaju izvoz EU-a vrijedna 6,4 milijardu eura, izvoz automobilske industrije Unije vrijedi više od 50 milijardi eura godišnje, napomenula je povjerenica. Malmstrom će u Washingon putovati zajedno s Junckerom na razgovore s Trampom “u duhu dugotrajnog prijateljstva SAD-a i Europe”, kako je rekla na događaju u organizaciji instituta i zaklade German Marshall Fund (GMF).

Po euoropskim diplomatima, očekuje se da će Juncker i Malmstrom, kako bi deeskalirali stanje, predložiti takozvani plurilateralni sektorski sporazum o uklanjanju carina za automobilski sektor. Uz EU i SAD, on bi uključio i Japan, Kinu, Južnu Koreju i Meksiko. Govori se da će se pored toga Trampu ponuditi perspektiva sklapanja sporazuma kojime bi se snizile, pa i uklonile, carine na industrijsku robu.

Tramp napao EU zbog rekordne kazne Googleu

Malmstrom je, međutim, istovremeno upozorila da EU priprema popis protumjera ako Tramp bude ustrajao na višim carinama za automobilsku industriju. One bi mogle pogoditi američku robu poput ugljena, farmaceutskih i kemijskih proizvoda, po izvorima iz EU-a koji su potvrdili izvješće njemačkog časopisa Wirtschaftswoche.

Trampov protekcionistički pristup trgovini, uslijed čega je u posljednjim intervjuima EU označio kao “neprijatelja”, jedan je od nekoliko razloga zašto je posljednjih mjeseci antagonizirao europske partnere. On napada europske zemlje jer za obranu ne izdvajaju udio proračuna dogovoren u NATO-u, a istovremeno izgleda kako se nastoji zbližiti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji je Europi već dugo trn u oku. Trump je ovoga tjedna na Twitteru napao EU i povodom rekordne kazne od 4,3 milijarde eura Googleu zbog kršenja pravila Unije o tržišnom natjecaju, a u petak je EU i Kinu optužio za manipulacije valutom.

“Događa se da veći brat ne poštuje manju braću”

Juncker u Washington kreće u utorak, a s Trampom će se sastati u srijedu i 19 i 30 po srednjoeuropskom vremenu. Kasnije u srijedu će održati govor o odnosima EU-a i SAD-a.

“Nakon što sam gajio naivno uvjerenje da su SAD i Europa brat i sestra jako me iznenadilo što je predsjednik Sjedinjenih Država Europu proglasio neprijateljem “, rekao je Juncker ovoga tjedna.

“U svakoj obitelji se događa da veći brat ne poštuje manju braću”, dodao je Juncker i najavio da će u posjetu braniti europska stajališta.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj