STARI MOST PONOVO SPAJA NARODE I DRŽAVE: Na godišnjicu obnove Zvizdić u Mostaru sa Tsiprasom, Markovićem i Zaevim

Na današnji dan 2004. godine u Mostaru je svečano otvoren obnovljeni Stari most. Na ovogodišnjoj manifestaciji “Mostarsku povelju mira” će potpisati premijeri Duško Marković i Alexis Tsipras

Slikovni rezultat za zvizdić u mostaru

Obnova Starog Mosta, remek-djela orijentalne arhitekture iz 16. vijeka, trajala je s pripremama, gotovo sedam godina. Most je čvrsto stajao 427 godina, dok ga HVO nije uništio 9. novembra 1993. godine.

Stari most ima izražen luk, širok četiri metra i 30 metara dug, koji svojom visinom od 24 metra, na najvišem mjestu, dominira rijekom Neretvom. S oba kraja završava s jednim odbrambenim tornjem – Hellebija na sjeveroistoku i Tara na jugozapadu, koji se zajedno nazivaju “mostari” (carinici na mostu po kojima je grad dobio ime).

Luk je napravljen od lokalnog kamena “tenelija”, a njegov oblik je proizvod mnogih nepravilnosti koje su nastale deformacijom intradosa (unutarnje linije luka). On se može opisati kao kružnica, koja je s obje strane pritisnuta. Umjesto temelja, most počiva na vapnenčkim upornjacima koji se na razini rijeke nastavljaju zidinama koje nose tornjeve.

Stari most, jedan od simbola Bosne i Hercegovine, u junu 2005. godine uvršten je na listu UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulture.

Mostar godišnje posjeti stotine hiljada turista, koji se dive ljepoti jedinstvenog kamenog mosta, inspiracije mnogim piscima, slikarima, fotografima, pjevačima…

Centar za mir i multietničku suradnju Mostar će večeras, povodom 14. godišnjice obnove Starog mosta, tradicionalno upriličiti manifestaciju “Mostar ne zaboravlja prijatelje”, kojoj će, pored ostalih visokih dužnosnika, prisustvovati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Makedonije Zoran Zaev, premijer Crne Gore Duško Marković te premijer Grčke Alexis Tsipras.

Predsjedavajući Zvizdić će sa gostima posjetiti Stari most u 20.15 sati, gdje će svi prisutni, u znak mira, baciti cvijeće u Neretvu. Izjave za medije premijera su predviđene su potom u haremu Koski Mehmed-pašine džamije.

Na ovogodišnjoj manifestaciji “Mostarsku povelju mira” će potpisati premijeri Duško Marković i Alexis Tsipras. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je Povelju potpisao prije dvije godine, a makedonski premijer Zoran Zaev prošle godine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj