SUMNJAJU U KRŠENJE PROPISA: Kineski premijer naredio istragu proizvođača vakcina

Kineski premijer Li Keqiang naredio je istragu industrije vakcina u toj zemlji pošto su građani ljutito reagovali na objavu da je proizvođač vakcine protiv bjesnila kršio propise.

Povezana slika

Kompanija je optužena za falsifikovanje evidencija u procesima proizvodnje i kontrole, a skandal je izbio dok se kineski lideri bore da vrate povjerenje građana u bezbjednosne procedure poslije smrtnih slučajeva od lažnih i neispravnih lijekova, mlijeka i hrane. Keqiang je juče obećao “odlučan obračun” s kršenjima procedura koja ugrožavaju javnu bezbjednost, navodi AP.

Za sada nema izvještaja da je vakcina protiv bjesnila ugrozila nečije zdravlje, ali je objava o kršenju procedura pokrenula lavinu nezadovoljstva na internetu. Nadležni organi naredili su prošle sedmice kompaniji  Changsheng Biotechnology Co da obustavi proizvodnju i povuče vakcine protiv bjesnila.

Istražitelji testiraju efikasnost vakcina i razmatraju podnošenje krivičnih prijava, navela je Xinhua. Bjesnilo je široko rasprostranjeno u nekim oblastima Kine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj