VEĆINA NIJEMACA SMATRA DA EVROPA MOŽE BEZ SAD-a: Čak 92 odsto ispitanika Trampove napade tumače kao pritisak da EU počne kupovati američki gas

Više od polovine Nijemaca misli da Evropa može da se odbrani bez vojne podrške SAD, pokazuju danas objavljeni rezultati nove ankete.

Samo 37 odsto anketiranih rekli su da vjeruju da Evropa zavisi od američke vojne pomoći, pokazala je anketa agencije “Forza”.

Istraživanje je pokazalo da nema značajne razlike između regiona na istoku i zapadu Njemačke. Na istoku, 60 odsto građana smatra da Evropi nije potreban Vašington, a na zapadu 55 odsto.

Predsjednik SAD Donald Tramp dao je ultimatum evropskim saveznicima 12. jula na samitu NATO-a i upozorio da će povući američku podršku ukoliko Evropa ne preuzme veći dio tereta finansiranja Alijanse.

Oko 84 odsto anketiranih rekli su da su “apsolutno apsurdni” Trampovi komentari da Rusija preko gasa kontroliše Njemačku. Čak 92 odsto ljudi reklo je da je Trampov motiv za takvu izjavu promovisanje prodaje američkog tečnog gasa.

Anketom su bile obuhvaćene 1.004 osobe.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj