UPOZORENJE IZ MOSKVE: “Ako Švedska i Finska uđu u NATO, Rusija će odgovoriti”

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da će Moskva ‘ recipročno odgovoriti’ ukoliko Švedska i Finska uđu u NATO savez. On je istakao da bi to umanjilo globalnu sigurnost, prenio je Rojters pozivajući se na Interfaks.

Šojgu je, takođe, rekao da bi prošlonedjeljni samit u Helsinkiju između američkog predsjednika Donalda Trampa i ruskog predsjednika Vladimira Putina mogao dovesti do dublje vojne saradnje između Rusije i SAD-a kao i zemalja članica NATO.

Rusija jača zapadnu granicu sa 70 vojnih jedinica

Više od 70 jedinica formirano je od 2016. godine u Zapadnom vojnom okrugu, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na sjednici kolegijuma Ministarstva odbrane.

„Situacija na zapadnom strateškom pravcu zahtijeva od nas stalno usavršavanje borbenog sastava snaga i njihovih kasarni. U tu svrhu, više od 70 vojnih jedinica je formirano od 2016. godine, uključujući dve divizije i tri brigade“, rekao je Šojgu.

Kako je on naveo, za njihovo raspoređivanje se pravi potrebna infrastruktura, do kraja godine se planira uvođenje više od 350 objekata u eksploataciju.

„U vojnom okrugu je isporučeno oko 5000 novog i modernizovanog naoružanja i vojne tehnike, što je omogućilo da se poveća modernizacija savremenim naoružanjem sa 39 na 54 odsto“, rekao je on.

U Evropi otvoreno 5 centara za sajber-operacije

Ministar je izrazio nadu da će održani samit Rusija-SAD-a dati impuls jačoj vojnoj saradnji sa Vašingtonom i zemljama NATO-a.

„Nastavlja se jačanje NATO kontingenta van regionalnih država u Istočnoj Evropi. Od 2014. godine njihov broj se povećao sa 2 na 15 hiljada vojnika“, saopštio je Šojgu i dodao da se povećava broj vojnih vježbi. Od početka godine bilo je izvedeno više od 100 vojnih vježbi u kojima je učestvovalo do 80 hiljada ljudi.

On je naveo da je uz pomoć SAD u Evropi otvoreno 5 centara za sajber-operacije — u Finskoj, Estoniji, Poljskoj, Njemačkoj i Francuskoj.

„Uvlačenje u strukturu NATO-a Finske i Švedske izaziva zabrinutost“, rekao je on.

„Takvi koraci zapadnih kolega vode ka uništenju postojećeg sistema bezbjednosti u svijetu, stvaraju još više nepovjerenja, tjerajući nas da preduzmemo recipročne mjere“, zaključio je Šojgu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj