DRUGOG DANA POSJETE IZRAELSKOG PREDSJEDNIKA HRVATSKOJ: Čović se sastao s Kolindom Grabar – Kitarović u Zagrebu

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović sastao se danas u Zagrebu sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.
Čović s Kolindom: Očuvati stabilnost i brzo formirati vlast nakon izbora
Čović je informirao Grabar-Kitarović o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, kao i o evropskoj perspektivi BiH.

Kazao je ovom prilikom kako će Hrvati BiH, uprkos tome što Izborni zakon nije promijenjen, nastaviti insistirati na poštivanju ustavnog principa legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim nivoima u BiH. Istaknuo je također da će u poslijeizbornom periodu upravo najvažnije biti očuvati stabilnost, kako bi se što brže i bez velikih prepreka formirala vlast.

Također je upoznao predsjednicu Hrvatske s inicijativom Predsjedništva BiH za skorim organiziranjem okruglog stola o ciljevima održivog razvoja UN Agende 2030 s predsjednicima susjednih zemalja – Republike Hrvatske, Republike Srbije i Crne Gore, koji su također potpisnici Agende 2030, što će poslužiti kao dodatni podsticaj regionalnom približavanju i saradnji. Agendu 2030 Bosna i Hercegovina je, kao međunarodnu obavezu, preuzela 2015. godine.

Na kraju susreta, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako će Republika Hrvatska nastaviti pružati svoju punu i nedvojbenu podršku unutrašnjem razvoju BiH, kao i napretku prema članstvu u Evropskoj uniji i punoj aktivaciji MAP-a.

Mnogima nije promakla činjenica kako se susret u Zagrebu odigrao tokom drugog dana posjete predsjednika Izraela Zagrebu. Nema informacija o eventualnom susretu Rivlin-Čović.

ZAJEDNIČKI ĆEMO SE BRANITI OD ‘TERORA’: Rivlin u Zagrebu, Hrvatska i Izrael odnose podižu na novu razinu

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj