ETNIČKE PODJELE I HAOS! Američki analitičar: SAD pokušavaju da balkanizuju Iran

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa pokušava da balkanizuje i destabilizuje Iran i druge zemlje na Bliskom Istoku, poticanjem nemira i rasparčavanjem regiona, izjavio je politički analitičar Skot Benet za Press TV. 

Povezana slika

– Interes američke vlade je balkanizacija i uvođenje iranskog naroda i vlade u haos, frakcije, sporenja i etničke podjele, naveo je Benet, bivši američki oficir i vojni psiholog.

Takođe, Vašington će poduzeti sve što može kako bi se Iran pretvorio – iz jedne čvrste, koherentne i produktivne – u zemlju manjih svađalačkih plemena i frakcija, rekao je Benet.

“To je ono što su pokušali uraditi sa Sirijom… ali nije uspjelo”, dodao je.

Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je Iranu da će se suočiti sa teškoćama ‘kakve je samo nekolicina pretrpjela kroz historiju’ nakon što su Sjedinjene Države pokrenule kampanju, nastojeći potaknuti unutrašnje nemire u samom Iranu.

Trampova agresivna poruka uslijedila je nakon mu je iranski predsjednik Hasan Rohani uputio upozorenje da “ne vuče lava za rep” i da nije u poziciji da potiče iranski narod protiv iranske sigurnosti i interesa.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj