IAKO JE ISHOD SUSRETA NEIZVJESTAN: Juncker odlazi Trampu „raspoložen i opušten“

Predsjednik Europske komisije Juncker odlazi u SAD kako bi pokušao spriječiti trgovinski rat s predsjednikom Trumpom. Sa sobom nosi argumente, ali ne i ponude. Ishod susreta je neizvjestan, piše DW.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je u Brüsselu poznat kao netko ko skoro svakog srdačno zagrli i poljubi ako će to koristiti dobrom raspoloženju koje će vladati tijekom razgovora. Međutim, trenutno nije poznato kako će na Junckerov govor tijela reagirati američki predsjednik Donald Trump za vrijeme razgovora u četiri oka u Ovalnom uredu. Pozivajući se na Junckerovo djelovanje Trump ga je na lipanjskom sastanku sedam industrijski najrazvijenijih zemalja u Kanadi nazvao „pravim ubojicom”. Jean-Claude Juncker tada nije bio siguran da li Trumpove riječi treba shvati kao kompliment. Za iskusnog pregovarača kakav je Juncker je jedno sigurno: „Idem tamo. Raspoložen i opušten.”

Konkurent, protivnik, pa čak i neprijatelj

Američki predsjednik Trump je uveo carine na uvoz čelika i aluminija iz EU, na šta je EU odgovorila uvođenjem carina na robu iz SAD. Obje strane su se žalile kod Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Trump već mjesecima prijeti uvođenjem carina na evropske automobile, što bi prije svega pogodilo njemačku automobilsku industriju. Trump je prije deset dana EU paušalno proglasio konkurentom, protivnikom pa čak i neprijateljem. „Ako se pogleda na ono što nam radi kada govorimo o trgovini, onda nam je EU neprijatelj. Na prvi pogled se odmah ne misli na EU, ali nam je neprijatelj”, rekao je Trump u intervjuu za televiziju CBS.

White House Pressekonferenz Larry Kudlow Wirtschaftsberater Trump (Reuters/K. Lamarque)
Larry Kudlow

Ponuda iz Brüssela?

Larry Kudlow, savjetnik predsjednika Trumpa za ekonomska pitanja, od Junckerove posjete Washingtonu očekuje ponudu za bescarinsku trgovinu. „Jean-Claude Juncker sa sobom ima važan prijedlog”, izjavio je Kudlow proteklog tjedna za CNBC. Međutim, Evropska komisija je nekoliko dana kasnije saopćila da nema ponude koja će biti predstavljena na stolu u Washingtonu. Predsjednik Europske komisije Juncker odbacuje sve prijedloge bilateralnog dogovora između zemalja članica EU i Donalda Trumpa. „EU je sama odgovorna za formuliranje svoje trgovinske politike. Zato su uzaludni svi pokušaji da se Europljani podijele”.

Juncker ponovo pokušava s činjenicama

Američki predsjednik Donald Trump ne razumije da je zajednička trgovinska politika EU stvar svih 28 zemalja članica. „EU je veoma komplicirana. To vam moram priznati. Možda najkompliciranija stvar uopće”, žalio se Trump u intervjuu za CBS. Predsjednik Europske komisije je zbog toga još jednom sebi uzeo za cilj da američkom predsjedniku pokaže poziciju EU i prednosti moguće prekoatlantske slobodne trgovine. „Moj stav sam već pokazao na susretu G7 u Kanadi. Tamo sam pred američkim predsjednikom ponovio europske argumente. I to ću iznova uraditi. Ne radi se o ´fake newsu` nego o objektivnim činjenicama.”

Cecilia Malmström (picture-alliance/EPA/S. Lecocq)
Cecilia Malmström

EU želi “deeskalaciju”

„Ako se konflikt s carinama na automobile proširi, biće to ´katastrofa´, izjavila je evropska komesarka za trgovinu Cecilia Malmström koja zajedno sa Junckerom putuje u Washington. Trumpu se mora staviti do znanja da je proizvodni lanac tako uvezan da su s novim carinama u opasnosti i radna mjesta u SAD. „Želimo situaciju što je moguće prije smiriti i deeskalirati, prije nego cijela stvar dovede u opasnost gospodarstvo, transatlantsko prijateljstvo i svjetski poredak”, izjavila Cecilia Malmström pred polazak u SAD.

Donald Trump se ne osvrće na ovakve argumente i trgovinsku politiku miješa s sigurnosnom i odbrambenom politikom. On je u intervjuu za CBS izjavio: „Kada je riječ o trgovini EU nas je iskoristila. Mnoge od tih zemalja su članice NATO i nisu platile svoje račune”. Cecilia Malmström smatra da je greška miješati trgovinska pitanja s vojnom alijansom: „Trgovina se odvija između poduzeća i ljudi, ne između država. Građani će na kraju zbog toga plaćati ceh”.

TTIP kao rješenje?

EU je najveći trgovinski partner SAD i najvažnije izvozno tržište za američke poduzetnike. EU je nedavno potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini s Japanom. Isti sporazum se upravo ratifikuje s Kanadom, dok se trenutno vode razgovori s Latinskom Amerikom i Kinom. Američki ministar finacija Steven Mnuchin je na sastanku G20 u Argentini na dnevni red stavio mogućnost potpune becarinske razmjene robe između SAD i EU.

Da li bi to moglo biti rješenje? Bezcarinska trgovina bi bila dio sveobuhvatnog TTIP sporazuma između EU i SAD. Riječ je o sporazumu kojeg je Trump po dolasku na dužnost doveo u pitanje. Pregovori o TTIPU su ponovo nastavljeni.

Cecilia Malmström ne može predvidjeti šta će biti dogovoreno na sastanku Junckera i Trumpa. „Tamo otići, vidjeti i razgovarati. To je pristup koji svi odobravaju. Trebamo pokušati. Nakon toga ćemo vidjeti. Ako ne bude nikakvog rezultata, onda moramo diskutovati o tome šta nam valja činiti”, izjavila je Cecilia Malmström.

 

(Global CIR/DW)

Objavljeno u:

Komentiraj