ŠTA SE DOGAĐA U OPĆOJ BOLNICI? Menadžment KCUS-a od nadležnih traži istragu: Umrla dva novorođenčeta koja su prebačena na Jezero, trudnoće majki bile uredne

U proteklih mjesec dana, sa Ginekološko-porođajnog odjela Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš” na Pedijatrijsku kliniku Jezero, u teškom stanju dovezena su dva novorođenčeta (dječak i djevojčica) kojima ljekari i pored uloženih napora nisu uspjeli spasiti živote.

Bebe su iz Opće bolnice na Pedijatriju KCUS-a prebačene u veoma teškom stanju.

Zbog smrti dva novorođenčeta, direktorica KCUS-a prof.dr. Sebija Izetbegović zatražila je od premijera KS Adema Zolja, ministrice zdravstva Zilhe Ademaj i direktora Opće bolnice prim. dr. Zlatka Kravića da provedu istragu.

U dopisu koji je pored prof.dr. Izetbegović potpisalo sedam direktora disciplina, direktorica stručne medicinske službe i glavna sestra KCUS-a stoji:

“Molimo da se pokrene zvanična istraga o dešavanjima na Ginekološko-porođajnom odjeljenju Opće bolnice s obzirom na smrt novorođenčeta Smajlović dopremljenog na Pedijatrijsku kliniku KCUS-a 24. jula u 22 sata, iz kontrolirane prve trudnoće, rođeno prirodnim putem.

Ovo je drugo novorođenče koje je umrlo u mjesec dana, a rođeno je u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” nakon čega je u teškom stanju dopremljeno na Pedijatrijsku kliniku jezero.

Na Pedijatrijsku kliniku KCUS-a 27. juna dovezeno je žensko novorođenče (Baković) koje je također umrlo. U prilogu šaljemo svu dokumentaciju i očekujemo da provedete istragu sa ciljem zaštite života i zdravlja naših trudnica i novorođenčadi, stoji na kraju dopisa.

Istragu pored generalne direktorice KCUS-a traži kompletan menadžment KCUS-a: prof. dr. Edo Hasanbegović, direktor Discipline za zdravlje djeteta, prof.dr. Enra Suljić, direktorica Discipline za nauku i nastavu, doc.dr. Fatima Gavrankapetanović, direktorica Discipline za ginekologiju i akušerstvo, prof.dr Sandra Vegar- Zubović, direktorica Dijagnostičke discipline, prof.dr. Senija Rašić, direktorica Internističke discipline, prof. dr. Dželaludin Junuzović, direktor Hirurške discipline, doc.dr. Alma Džubur- Kulenović, direktorica Neuropsihijatrijske discipline, dipl. ecc. Amra Karić, direktorica Strulne medicinske službe, mr. Ernela Eminović, glavna sestra KCUS-a.

Obje trudnoće, kako saznajemo, bile su kontrolisane i uredne. Nažalost, novorođenčad su bila izmrcvarena pri samom porođaju, te su nakon prebacivanja na Jezero veoma kratko živjela, iako su ljekari pokušali spasiti ih.

Upit o tome šta se događa na Ginekološko-porođajnom odjelu Opće bolnice “Prim.dr.Abdulah Nakaš”, te kako komentira ova dva slučaja i da li je do sada istražio ih, poslali smo i direktoru prim.dr. Zlatku Kraviću.

(Global CIR/Index.ba)

1 Komentaron this Post

  1. Seko spasavaj sve to treba jedna dobra sistematizacija.

    Reply

Komentiraj