VISOKA MODA: Svi putevi vode u Pariz

Veoma prestižan inovirajuči program smotri visoke mode nedavno održanih u Gradu svjetlosti, garantirao je višednevnu prisutnost svijetskih medija i VIP uzvanika, kao i brandova svih stilova, koji pružaju poseban fashion visibilitet. 

Chanel je svoju parisku razglednicu pokazao pod raskošnim, visokim, staklenim krovom čuvene Velike palače, dok je Armani  privlačne modele pokazao u talijanskom veleposlanstvu. Lagerfeld je pripremajući proslavu svog 85. rođendana, pretvorio slavnu palaču u obalu Seine sa čuvenim “bukinistima”/”bouquin”, književno “le livre” na gradskom slengu znači knjiga/, pločnikom i posebnim, prepoznatljivim spomenicima i atrakcijama kojima obiluje svjetska prijestolnica mode.

Manekenke daleko od stereotipa, pokazivale su neobične frizure-banane umotane na čelu, čuvene neo kostime Coco, uvijek u duhu vremena, aktualno sa suknjama i rukavima koji se otvaraju posebnim, veoma suvremenim zippovima.

Piše: Džana Mujadžić

Brojna publika je vidjela brilijantnu verziju arhetipa Parižanke 21. stoljeća, svjetskog stroja za fantazme: elegantne, zavodljive, slobodne, samovoljne, tvrdoglave, doslovice punk- u osobnom duhu. Tri desetljeća Kayser Karl oživljava genetičke kodove slavne marke: kostim, tweed, crrno-bijele nijanse, perle, kamelije…

Giorgio  Armani je napustio monumentalnu ukočenost place Chaillot koja je godinama bila mjesto njegovih smotri, odlučivši se za postklasični stil hotela Boisgelin, u kojem je smješteno talijansko veleposlanstvo u Francuskoj. Elegantni kostimi iz proslog stoljeća prilagođeni modernom dobu, nanovo oduševljavaju: skrojeni od lamea sa suknjama ili hlačama, upotpunjeni su perjem ili mrežastim detaljima. Volani prošiveni kristalima, urleti na hlačama i crne uske oprave kao stvorene za crvene tepihe, imali su najviše uspjeha.

Nadareni i inventivni Alexandre Vauthier malo poznat izvan granica Hexagonea, uživa u statusu modnog ovnija. U pariskom  Muzeju Dekorativnih Umjetnosti sagradio je labirint od stolica na teškom tepihu, boje šampanjca. Uske haljine  pokrivene kristalima svih tonova i odsjaja, oprave fatalnih vamp žena printane panterskim i tigrastim uzorcima stavili su u prvi plan savršena, ženstvena  tijela manekenki dok su vuneni kaputići kubskih oblika, kombinirani  kratkim, elastičnim hlačama ili odjeća koja podsjeća na španjolski stil, oscilirali između vjerskih i zavodničko- dekoltiranih detalja. Publiku su zbunile neobične čizmice koje su “spuštale” modele i siluete dugih nogu.

Originalnost, inovacije, elegancije

Ispred raskošnog zdanja Doma Invalida, u blizini groba Napoleona Bonaparte, pod staklenom strukturom-ležerne pojave, odjevene u modele Pierpaola Piccoli sastavljene od kaputića, preklopljenih hlača, kapuljača, oprava karakterističnih za visoku modu, ostavile su prisutne bez daha.

Žena labela Valentino raste na visokim potpeticama, obavijena raskošnim plišeomm ili znalački proučenim drapiranim haljinama. Metalno perje uljepšava joj vrat, upućujući je na uspravno držanje, dok evoluira u varijacijama istaknutih novokromnih boja. Čuvena, crvena nijansa  branda spaja se sa plavim ili zelenim prelijevima, osvjetljavajući crno-bijele kompozicije odjeće.

Porjeklom Libanonac, Ziad Nakad odavno je integrirao pariske smotre i njihov, jedinstven, način ostvarivanja visoke mode. Nanovo je pokazao fantastične rezultate, svoje neprekidne potrage za bezvremenskim modelima, elegancijom i ljepotom te visoku razinu kreiranja oprava i sofistikaciju osobnog stila. I ovaj put je uspio pokazati originalne i bajkovite fashion  primjerke, koje je publika pozdravila velikim pljeskom.

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj