ZAJEDNIČKI ĆEMO SE BRANITI OD ‘TERORA’: Rivlin u Zagrebu, Hrvatska i Izrael odnose podižu na novu razinu

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je u svom uredu na Pantovčaku predsjednika Izraela Reuvena Rivlina koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj, a glavna tema razgovora bila je vojna i gospodarska suradnja.

Povezana slika

Nakon sastanka predsjednika Hrvatske i Izraela i njihovih delegacija poručeno je kako je ovaj državni posjet izraelskog predsjednika važan za bilateralne odnose dviju zemalja, a posebno za židovsku zajednicu u Republici Hrvatskoj.

Istaknuto je kako Hrvatska i Izrael kao dvije mediteranske zemlje trebaju istražiti sve mogućnosti suradnje južnih i sjevernih obala Mediterana.

Posebno se potrebno zajednički posvetiti pitanjima migracija i sigurnosti, a potom energetike, industrija, poljoprivrede, turizma, kulture i obrazovanja, istaknula je Kolinda Grabar-Kitarović.

„Izrael ima u Hrvatskoj i u meni osobno prijatelja, saveznika i pouzdanog partnera, kako u Europskoj uniji i NATO-u, tako i u Ujedinjenim narodima i drugim organizacijama“, kazala je hrvatska predsjednica.

Naglasak današnjeg sastanka bio je na vojnoj i gospodarskoj suradnji, posebice na hrvatskoj nabavi borbenog zrakoplova tipa F-16 Barack od Izraela koja će, kako je ocijenila hrvatska predsjednica, obrambenu suradnju, ali i cjelokupne državne odnose između dvije zemlje, dovesti na novu razinu.

Kolinda Grabar-Kitarović smatra kako će nabavka cijelog obrambenog paketa od Države Izrael biti prvi korak ka dugotrajnom strateškom odnosu Hrvatske i Izraela.

Predsjednica je izrazila nadu kako će sporazum o nabavi borbenih zrakoplova biti potpisan ove jeseni.

Kolinda Grabar-Kitarović i Reuven Rivlin su razgovarali i o povijesnim pitanjima vezanim uz Drugi svjetski rat i stradanje židovskog naroda na teritoriju današnje Hrvatske te o važnosti obrazovanja o holokaustu kako se te strahote ne bi ponovile.

„Svaka Hrvatska vlada do sada je iskazala duboko poštovanje za žrtve holokausta. Hrvatska vrlo ozbiljno shvaća svoju suradnju sa svim institucijama u Izraelu i drugdje u svijetu, čime se čuva spomen na žrtve holokausta, a dokazala je svoju odlučnost u globalnoj borbi protiv antisemitizma i svih drugih oblika ksenofobije“, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednik Države Izrael Reuven Rivlin je istaknuo kako je svaki od 117 Hrvata koji su proglašeni pravednicima među narodima „jedna svijeća u mraku“.

„Danas se moramo suočiti sa prijetnjom mržnje i terora, moramo čuvati i štiti naše ljude u ratu protiv terora, snažno držati liniju obrane te surađivati kako bismo ojačali naše prijateljstvo. To će biti jasna poruka onima koji nam žele nauditi da ćemo štititi naše vrijednosti i zajednički braniti naše narode“, poručio je Rivlin.

Razgovaralo se i o pitanju sigurnosti na području jugoistoka Europe i Bliskog istoka, sa porukom kako će Hrvatska nastaviti podupirati Bliskoistočni mirovni proces.

Predsjednik Države Izrael Reuven Rivlin čestitao je ovom prigodom Hrvatskoj na plasman u finale Svjetskog prvenstva u nogometu.

Hrvatska i Izrael su 2017. godine potpisali sporazum o suradnji na području poljoprivrede, a u tom sektoru Hrvatska ima poseban interes za usvajanje iskustava sa područja navodnjavanja te za suvremene tehnologije u preradi hrane.

Trgovinska razmjena između Hrvatske i Izraela raste, za sada iznosi 50 milijuna dolara na godišnjoj razini sa tendencijom porasta prema 200 milijuna dolara.

Predsjednik Države Izrael Reuven Rivlin se tijekom prvog dana svoje službene posjete sastaje sa predsjednikom hrvatske Vlade Andrejom Plenkovićem, a sutra će u pratnji hrvatske predsjednice posjetiti i Memorijalno područje Jasenovac gdje će zajednički odati počast žrtvama.

Sutra će dvoje predsjednika sudjelovati na gospodarskoj konferenciji obrambenih industrija dviju zemalja.

Riječ je o trećem izraelskom predsjedniku koji je posjetio Hrvatsku od njezina osamostaljenja, no po prvi put se radi o državnom posjetu.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Izrael 2015. godine i tom prilikom je obišla Memorijalni centar Yad Vashem.

Plenković i Rivlin: Razvijati hrvatsko-izraelske odnose prema strateškom partnerstvu

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je danas u Državnoj rezidenciji predsjednika Države Izrael Reuvena Rivlina u pratnji kojeg je bilo brojno izaslanstvo.

Izrazivši zadovoljstvo kvalitetom bilateralnih odnosa i tradicionalnim prijateljstvom Hrvatske i Izraela, predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković podijelio je s izraelskim predsjednikom hrvatske poglede na najnovija zbivanja i izazove u okruženju, u Europskoj uniji kao i globalno, stoji u priopćenju iz Hrvatske vlade.

Predsjednik Rivlin upoznao je hrvatskog premijera s glavnim naglascima i prioritetima izraelske vanjske politike.

Složili su se s tim da je prvi državni posjet izraelskoga predsjednika u ovome trenutku iznimno važan u kontekstu daljnjeg razvijanja hrvatsko-izraelskih prijateljskih odnosa prema strateškom partnerstvu, čemu pridonosi i sve tješnja bilateralna suradnja dviju zemalja na području obrane“, priopćeno je.

Iskazano je da intenzitet razmjene posjeta na najvišoj razini, nakon posjeta predsjednika hrvatske Vlade Izraelu u siječnju 2017., kao i s ovim posjetom, potvrđuje kvalitetu odnosa dviju zemalja te je vrijeme da se odlični politički odnosi prevedu u snažnu gospodarsku suradnju, uključujući i na području poljoprivrede i turizma.

Izraelski ministri gospodarstva i poljoprivrede, Eli Cohen i Uri Ariel, održali su odvojene sastanke sa svojim hrvatskim kolegama, Darkom Horvatom i Tomislavom Tolušićem, dok se ravnatelj za razvoj novih tržišta izraelskoga Ministarstva turizma, Ami Elon, sastao s državnim tajnikom u Ministarstvu turizma, Franom Matušićem.

Ministri i državni tajnici razmotrili su mogućnosti intenziviranja i poboljšanja bilateralne suradnje u svojim resorima.

Po završetku sastanka, ministri Darko Horvat i Eli Cohen potpisali su Zajedničku deklaraciju o suradnji između Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske i Ministarstva gospodarstva i industrije Države Izrael.

 

(Global CIR/Agencije)

  1. […] ZAJEDNIČKI ĆEMO SE BRANITI OD ‘TERORA’: Rivlin u Zagrebu, Hrvatska i Izrael odnose pod… […]

Komentiraj