KASNI OBJAVA REZULTATA: Stranka Imrana Khana na pragu pobjede u Pakistanu

Pakistanski političar Imrah Khan, nekada veoma popularni igrač kriketa, nalazi se u vodstvu sa svojom strankom poslije jučerašnjih opštih izbora, a prebrojavanje glasova prate optužbe o neregularnostima od njegovih protivnika.

Slikovni rezultat za pakistani parliament election

Do sada je prebrojana skoro polovina glasova, a na prvom mjestu je Khanov Pakistanski pokret za pravdu (PTI). U ovom trenutku PTI vodi u 113 od 272 izborne jedinice za sastav Nacionalne skupštine, prenio je BBC.

Pristalice zatvorenog bivšeg premijera Nawaza Sharifa tvrde da se ovakvim procesom brojanja glasova narušava demokratija. Pakistanska berza ojačala je za skoro dva procenta u jutrošnjoj trgovini, kada je postalo jasno da buduća koaliciona vlada vjerovatno neće biti slaba.

Ova zemlja suočena je sa rastućom ekonomskom krizom i vjerovatno će morati da uzme pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda, ali PTI ne odbacuje mogućnost traženja podrške od Kine, najvećeg saveznika Islamabada.

Sekretar Izborne komisije Babar Jakub rekao je novinarima da objavljivanje rezultata kasni zbog tehničkih problema i da se brojanje glasova sada odvija ručno. Rezultati je trebalo da budu objavljeni sinoć u 23.00 sata po srednjoevropskom vremenu.

Predsjednik Izborne komisije Sardar Mohamad Raza rekao je da su “izbori 100 posto transparentni i pošteni”, ali nije mogao da precizira kada će biti objavljeni konačni rezultati.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj