TRAMP ZAPRIJETIO TURSKOJ SANKCIJAMA PA DOBIO EKSPRESAN ODGOVOR! Čavušoglu: Niko ne naređuje Turskoj, vladavina prava je za sve bez izuzetaka

Glasnogovornik Ureda predsjednika Turske Ibrahim Kalin je, komentarišući prijetnje Turskoj sankcijama, koje je danas uputio američki predsjednik Donald Tramp ukoliko ne bude oslobođen američki svećenik Andrew Craig Brunson, kojem se u Turskoj sudi zbog špijunaže, podsjetio da SAD do danas nije poduzela ništa u vezi s FETO-om, javlja Anadolija.

“Američka administracija, koja do danas nije poduzela ništa u vezi s FETO-om, mora znati da neće uspjeti s prijetnjama Turskoj, koristeći kao izgovor pitanje koje je u nadležnosti nezavisnog pravosuđa Turske”, naveo je Kalin.

Turska nikada neće tolerisati prijetnje ni od koga, poručio je ranije danas šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu, nakon što je američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio Turskoj sankcijama ukoliko ta zemlja ne oslobodi američkog sveštenika, koji je pritvoren pod optužbom za špijunažu i terorizam.

“Niko ne naređuje Turskoj. Nikada nećemo tolerisati prijetnje ni od koga. Vladavina prava je za sve, bez izuzetaka”, naveo je Cavusoglu na svom nalogu na Twitteru, a prenosi Reuters.

Tramp je prethodno zaprijetio da će SAD uvesti “velike sankcije” Turskoj zbog toga što dugo drže u pritvoru sveštenika Andrew Craig Brunson, “velikog kršćanina, porodičnog čovjeka i predivno ljudsko biće”.

Propovjednik iz Sjeverne Karoline

“On mnogo pati. Ovaj nevin čovjek od vjere trebalo bi odmah da bude oslobođen!”, poručio je Tramp na svom nalogu na Twitteru.

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence je, također, ranije danas zaprijetio Turskoj privrednim sankcijama ukoliko vlasti u Ankari ne budu oslobodile američkog pastora.

Pence je rekao da, ukoliko Turska odmah ne preduzme mjere za oslobađanje Andrew Craig Brunsona, SAD će joj uvesti “ozbiljne privredne sankcije”.

Branson (50), evangelistički kršćanski propovjednik iz Sjeverne Karoline, u srijedu je, nakon godinu i po dana, pušten iz zatvora pod uslovima kućnog pritvora, zbog zdravstvenih problema, naveli su turski mediji.

AP podsjeća da je predsjednik SAD-a Donald Tramp u više navrata tražio Brunsonovo oslobađanje, ocjenjujući da je njegovo pritvaranje bilo “potpuna sramota”.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj