ZAPRIJETILI BLOKADOM CIJELE FEDERACIJE: Nakon incidenta u sali, usvojeni i amandmani boraca

Dom naroda FBiH usvojio je i amandmane koji su zatražili demobilisani borci na Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.
Ko igra duplu igru: Borački zakon za neke delegate populistički

Izjašnjavanje i usvajanje amandmana uslijedilo je nakon incidenta koji su prouzrokovali prisutni predstavnici demobilisanih boraca, nakon što su delegati usvojili predloženo zakonsko rješenje bez amandmana.

Budući da je u Domu naroda i Predstavničkom domu usvojen različit tekst zakona, zajedničkoj komisiji za usaglašavanje tekstova dat je rok da do 31. jula usaglasi i ponudi konačnu verziju teksta.

Vanredna sjednica Doma naroda FBiH potom je okončana.

Svemu prethodila bura negodovanja

Ranije je sa 39 glasova za i dva protiv, Dom naroda FBiH usvojio je Prijedlog zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica, a bilo je odlučeno da Dom naroda ne prihvati sve amandmane na ovo zakonsko rješenje, koji su usvojeni u Predstavničkom domu.

To bi značilo da je u dva doma usvojen različit tekst zakona, pa bi konačnu verziju dala Komisija za usaglašavanje zakona.

Odmah po okončanju glasanja, prisuti predstavnici demobilisanih boraca počeli su negodovati jer njihovi amandmani nisu prihvaćeni.

Pojedini su čak prijetili blokadom cijele FBiH, te da niko od prisutnih u sali neće moći napustiti zgradu Parlamenta.

U nastavku pogledajte video kako je izgledalo negodovanje demobilisanih boraca.

(Globa CIR/Vijesti.ba)

Komentiraj