ZBOG NAPADA HUTA: Rijad obustavio izvoz nafte preko Crvenog mora

Saudijska Arabija, najveća svjetska izvoznica nafte, privremeno je obustavila isporuku nafte kroz tjesnac Bab El-Mandeb, nakon što su jemenski Huti pobunjenici napali dva tankera koja su prevozila sirovu naftu.

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih rekao je u četvrtak da će kraljevina smjesta obustaviti kompletnu isporuku nafte preko tog tjesnaca.

Obustava će trajati “dok se situacija ne razjasni i dok plovidba kroz Bab El-Mandeb ne postane sigurna”, kazao je Falih u saopćenju.

Pobunjenici iz pokreta Huti napali su saudijske tankere u Crvenom moru nanijevši manju štetu jednom od njih, saopćila je saudijsko-emiratska koalicija koja izvodi napade u toj ratom razorenoj zemlji.

Manja šteta’

U saopćenju koalicije navodi se da je tanker napadnut zapadno od jemenske luke Hodeidah, ali plovilo nije imenovano niti je opisan način napada.

“Saudijski naftni tanker pretrpio je manju štetu nakon napada Husi paravojnih jedinica”, ističe se u saopćenju. “Na sreću, napad je osujećen zahvaljujući blagovremenoj intervenciji flote koalicije.”

U saopćenju saudijske kompanija Aramco navodi se da su “dva velika tankera za prijevoz sirove nafte, pojedinačnog kapaciteta od dva miliona barela… napali teroristi iz jedinica Husi jutros u Crvenom moru. Jedan tanker je pretrpio minimalnu štetu. Niko nije povrijeđen i nije došlo do izlijevanja nafte.”

Ranije u srijedu, TV Al-Masirah bliska pokretu Huti, objavila je da su pobunjenici napali ratni brod Dammam u blizini zapadne obale Jemena. Pobunjenici su kasnije saopćili da su izveli raketni napad na plovilo.

Podaci UN-a govore da je od početka sukoba u Jemenu u martu 2015. poginulo više od 6.300 civila, dok ih je povrijeđeno 9.900.

Jemen je već duže vrijeme poprište političke i sigurnosne nestabilnosti.

Huti od septembra 2014. imaju kontrolu nad prijestolnicom Sanom i još nekoliko regija. Koalicijske snage predvođene Saudijskom Arabijom od marta 2015. vrše kopnenu i zračnu agresiju na zemlju s ciljem vraćanja na vlast vlade odbjeglog predsjednika Hadija koja je bila naklonjena Kraljevini.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj