IRANSKI GENERAL ODGOVORIO NA PRIJETNJE SAD-a: “Prijetite Iranu, a nakon 20 godina rata u Afganistanu molite Talibane za pregovore – dođite, spremni smo, možete započeti rat, ali mi ćemo ga završiti”

Zapovjednik Iranske Republikanske garde, Qassem Soleimani odlučio je odgovoriti na Trampove prijetnje “nezapamćenim posljedicama”.

Soleimani u svojoj izjavi poručuje kako je ovo “kabare-retorika” jer “samo vlasnik kabarea može ovako razgovarati sa svijetom”.

Trumpova prijetnja upućena je direktno iranskom predsjedniku Rouhaniju, a Soleimani ističe kako je na sebe preuzeo odgovornost odgovoranja na tu prijetnju. “Ispod časti je našem predsjedniku da Vam odgovora. Stoga Vam odgovoram ja, kao vojnik”, istaknuo je Soleimani.

Osvrnuo se na američke neuspjehe u Afganistanu – “Što ste ono postigli zadnjih 20 godina u Afganistanu? Došli ste tamo s hrpom tenkova, stotinama naprednih helikopera, i počinili ste zločine. Što se od 2001. do 2018. postigli sa svojih 110,000 vojnika? Danas molite Talibane za pregovore”, poručio je.

“Afganistan je bio jedna siromašna država. Što ste to dovraga uspjeli tamo pa da nama prijetite? Arogantno ste napali i Irak sa 160,000 vojnika i to još žešće nego Afganistan, no što se dogodilo? Pitajte si tadašnjeg Vašeg zapovjednika koji je meni osobno došao i molio me da svojim utjecajem spriječimo napade iračkih snaga na američke dok ste ih povlačili. Svojim vojnicima u tenkovima morali ste dostavljati pelene za odrasle, a sada prijetite velikom Iranu? Mi smo blizu vas, mi smo tamo gdje ne možete ni zamisliti. Mi smo zemlja mučenika, zemlja imama Hosseinija, raspitajte se. Dođite, mi smo spremni. Mi smo glavni borac u ovoj areni. Znate da bi taj rat bio uništenje svih vaših sredstava. Vi možda možete započeti rat, ali mi smo ti koji će ga dovršiti”, istaknuo je u oštroj poruci Qassem Soleimani.

Zarif: Znali smo mi čuti i glasnije bučanje

Podsjećamo, Trump je u ponedjeljak na Twitteru velikim tiskanim slovima upozorio Iran da “nikad više ne prijeti Sjedinjenim Državama ili će snositi posljedice kakve su rijetki kroz povijest ranije snosili”. Američki se predsjednik putem Twittera oglasio nakon što je iranski predsjednik Rouhani ustvrdio da Amerika mora znati da je mir s Iranom “mir svih mirova”, ali i da je rat s Iranom “rat svih ratova”.

Trumpu je istog dana odgovorio iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif, ustvrdivši da je “Iran impresioniran”, ali i da su tijekom proteklih 40 godina čuli i oštrije “bučanje”. “Mi smo ovdje već tisućljećima, vidjeli smo padove carstava, uključujući i onog našeg koje je trajalo više od mnogih država. BUDITE OPREZNI”, napisao je Zarif.

Trump je dva dana kasnije naočigled privremeno zaboravio na sve te tenzije, rekavši da je spreman sklopiti pravi sporazum s Iranom.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj