ODOBRIO IZGRADNJU JOŠ 400 KUĆA NA PALESTINSKOJ ZEMLJI! Liberman: Najbolji odgovor na ‘terorizam’ jeste širenje jevrejskih naselja

Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman izjavio je da je odobrio izgradnju novih 400 kuća za jevrejske doseljenike u naselju Adam na Zapadnoj obali, sjeveroistočno od Jeruzalema, kao odgovor na posljednje napade Hamasa.

– Najbolji odgovor na terorizam je proširenje naselja – napisao je Lieberman na svom Twitter nalogu.

Izraelska vojska je saopćila da je u četvrtak uvečer ubijen tinejdžer koji je prije toga ušao u naselje i nožem ubo troje ljudi.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu ranije je izjavio da je Izrael spreman da izvrši napad na Hamas i dodao da će taj napad biti veći od bombardovanja 20. jula.

Situacija na granici Izraela i pojasa Gaze znatno se pogoršala u posljednjih nekoliko mjeseci. Palestinci od 30. marta održavaju masovne proteste u blizini granice.

Do sada je u u sukobima sa izraelskom vojskom poginulo više od 130 Palestinaca. Tenzije su naročito eskalirale 14. maja, kada je u Jeruzalemu otvorena Ambasada SAD-a, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vojska Izraela u sukobima koristi ubojita sredstva navodeći zabrinutost za sigurnost kao izgovor.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj