SVIJET PRED NOVOM VELIKOM KRIZOM! Australijski sigurnosni izvor: ‘Donald Trump bi već idućeg mjeseca mogao napasti Iran’

Ove tvrdnje pojavile su se samo nekoliko dana nakon oštre poruke koju je Trump putem Twittera poslao iranskom predsjedniku Hassanu Rouhaniju.

Američka administracija priprema napad na iranska nuklearna postrojenja, otkrio je viši australski sigurnosni izvor. Kako prenose svjetski mediji, Amerikanci bi Iran mogli napasti već idućeg mjeseca.  Ipak, australski premijer Malcolm Turnbull informacije o napadu Donalda Trumpa na Iran nazvao je tek špekulacijama.

Ove tvrdnje pojavile su se samo nekoliko dana nakon oštre poruke koju je Trump putem Twittera poslao iranskom predsjedniku Hassanu Rouhaniju.

“Nikad više nemojte prijetiti Sjedinjenim Državama ili ćete snositi posljedice kakve su rijetki kroz povijest ranije snosili”, napisao je Trump na svom profilu.

Rouhani je u nedjelju rekao da je “rat s Iranom majka svih ratova”, no nije odbacio mogućnost mira između dvije države.

“Mi više nismo država koja će prihvaćati vaše dementne riječi nasilja i smrti”, dodao je Trump i poručio da “budu oprezni”.

Eskalacija retorike između Washingtona i Teherana nastupila je nakon što je SAD započeo ofenzivu govorima i online komunikacijom kojoj je cilj poticati nemire u Iranu i natjerati tu državu da zaustavi svoj nuklearni program i podršku militantnim skupinama.

Iran je pod sve većim američkim pritiskom i prijete mu sankcije nakon što je Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila iz 2015. kojim je ta bliskoistočna država pristala zaustaviti svoj razvoj nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje sankcija.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj