U SARAJEVO STIŽE NOVI AMERIČKI AMBASADOR: Eric Nelson naslijedit će Maureen Cormack

Američka administracija zatražila je od Bosne i Hercegovine agreman za novog veleposlanika Erica Nelsona, koji će naslijediti Maureen Cormack na dužnosti ambasadora SAD-a u BiH, doznaje Večernji list od izvora bliskih State Departmentu.

Eric Nelson, službenik Više službe za vanjske poslove, u rangu savjetnika, imenovan je za zamjenika izvršnog sekretara i direktora Izvršnog ureda Izvršnog sekretarijata 2. juna 2015. godine.

Nelson je prethodno obavljao dužnost direktora Kancelarije diplomatije u Odjelu za upravljanje izvorima informiranja, zamjenika šefa misije u Costa Rici te generalnog konzula u Munchenu. Od kada se pridružio Službi za vanjske poslove 1990. godine, također je službovao i u Islamabadu, Milanu, Meksiko Cityju, Frankfurtu, Santo Domingu, kao i u Washingtonu, u Odjelu za administraciju.

Godine 2014. Feedscoop magazin ga je proglasio jednim od četrnaest lidera – vizionara u polju federalne informacijske tehnologije.

Nelson je karijeru počeo u javnoj službi kao dobrovoljac u mirovnim snagama u Liberiji. Od 2013. do 2014. bio je član 21. seminara Centra za međunarodne studije MIT-a (Massachusetts Institute of Technology). Diplomirao je hemijski inženjering na Univerzitetu Rice te magistrirao poslovnu administraciju na Univerzitetu Texas u Austinu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj