CIJELA KUNEITRA POD KONTROLOM SAA! Assad: Naš cilj je sada Idlib, ali ne samo Idlib!

Nakon uspješnih borbi protiv terorista DAIŠ-a i njihovog neutralisanja, sirijska vojska je prisilila militante iz Hajat Tarir Al Šam i Slobodne Sirijske Armije da prihvate dogovor o evakuaciji i cjelokupna Kuneitra će uskoro biti slobodna.  “Sada je naš cilj Idlib, ali ne samo Idlib”, rekao je Assad u komentarima koji su u četvrtak objavljeni u ruskim medijima. “Vojska će, po vlastitom nahođenju, odlučiti prioritete, a Idlib je jedan od njih”, kazao je lider Sirijske Arapske Republike.

Kuneitra slobodna nakon sedam godina

Dogovor je bio predložen od strane vlade u Damasku još prije par dana, ali su ga militanti uporno odbijali.  Usled poraza DAIŠ-a  na jugozapadu Sirije postali su svjesni da su oni sljedeća meta i prihvatili da ih vlast evakuiše umjesto da poginu u borbama protiv Sirijske Arapske Armije. Prema izvještajima pobunjeničkih medija nekoliko autobusa je ušlo u gradove Barikva, Ufanija, Turnedže, Džubata al Kašaab i Bir Adžam u Kuneitri.

Autobuse je poslala vlast da evakuiše stotine boraca Hajat Tarir Al Šam i Slobodne Sirijske Armije zajedno sa njihovim familijama u dijelove Idliba pod kontrolom pobunjenika.  Dan ranije Sirijska Arapska Armija je ušla u grad Kuneitra i nekoliko okolnih gradića i sela u okviru dogovora o pomirenju sa lokalnim grupama Slobodne Sirijske Armije.  Kada se evakuacija završi, cijela provincija Kuneitra će biti pod kontrolom države, prvi put nakon 7 godina, tj. od trenutka izbijanja  rata 2011. 

Ofanziva na Idlib?

Ručno napisani leci na kojima se izjavljuje lojalnost sirijskoj vojsci u  gradovima pod trenutnom kontrolom terorista u sjevernoj Siriji izazvali su bijes kako se približava bitka za Idlib. Leci su napravljeni i postavljeni od strane “Obavještajne službe Tigrova”, koja predstavlja mrežu vladinih spavajućih ćelija raspoređenih u većini džihadskih područja širom provincije Idlib.

Objave potvrđuju “potpunu spremnost” da se ponovo aktiviraju kada dođe pravi trenutak, misleći na predstojeće borbe koje će uskoro pokrenuti sirijska armija da bi u potpunosti preuzela Idlib kada se završi ofanziva na jugozapadu Sirije. Prema slikama koje je objavila zvanična Fejsbuk stranica Tigrova, špijuni su smješteni u Haremu, Sarakibu i Kafr Nahi u provinciji Idlib, kao i al-Ejsu u južnom Halepu.

Oslobađanje sirijske provincije Idlib zahtijevat će teške pregovore Damaska i Ankare zbog prisutva Turske u tim oblastima, napominje direktor Centra za Bliski i Srednji istok pri ruskom institutu za Strateške studije Vladimir Fitin. Sirijski predsjednik već je nagovijestio da će Idlib biti sljedeći korak ka konačnom oslobođenju čitave zemlje.

Prema Fitinu, da bi se eliminisali militanti u ovoj provinciji potrebno je da Turska i Sirija nađi zajednički jezik. – Potreban je dogovor koji bi zadovoljio obje strane. Ovi pregovori bit će veoma teški i složeni – naglašava Fitin. Takođe, napomenuo je da su u toj provinciji islamisti iz ostalih dijelova Sirije koji su se postepeno evakuisali iz novooslobođenih oblasti u dogovoru sa sirijskim vlastima. – To su članovi raznih terorističkih grupa kao što su Džabhat Al-Nusra, koja je promijenila ime u Hajat Tahrir Al-Šam, zatim islamisti koji su tu došli iz Afganistana i Pakistana, ali i pripadnici tzv. “Slobodne sirijske vojske” – kaže on.

U intervjuu za AFP, glavni pregovarač takozvane “sirijske opozicije”, Nasr Al-Hariri, pozvao na obnovu mirovnih pregovora pod posredovanjem Ujedinjenih naroda i istovremeno priznaje “značajne vojne gubitke pobunjenika”.  Hariri je kazao kako bi turska “jamstva” za Idlib vjerojatno spriječila sirijsku vojsku od napada na sjeverozapadnu pokrajinu. “Bit će teško za Iran, Rusiju u režim da pokrenu bilo kakve operacije, osim ako se povuku turske postrojbe”, rekao je Nasr Al-Hariri.

Međutim, sirijski predsjednik već je najavio ofanzivu. “Sada je naš cilj Idlib, ali ne samo Idlib”, rekao je Assad u komentarima koji su u četvrtak objavljeni u ruskim medijima. “Vojska će, po vlastitom nahođenju, odlučiti prioritete, a Idlib je jedan od njih”, kazao je lider Sirijske Arapske Republike.

Topi se teritorija terorista u Dari

Sirijska Arapska Armija je danas oslobodila strategijski važno uzvišenje Tal Džamu u jugozapadnoj Dari nakon žestokih borbi protiv grupe Džajš Kaled bin Valid Snage, koja je povezana sa terorističkom grupom DAIŠ.  Predvođene Tigrovim Snagama jedinice Sirijske Arapske Armije su počele operaciju oslobođenja ovog strategijski važnog uzvišenja Tal Džamu u noći između četvrtka i petka.

Nakon četrdeset osam časova neprekidnih borbi jedinice Sirijske Arapske Armije su uspjele da unište teroriste i preuzmu punu kontrolu nad Tal Džamu.  U ovom naletu “Tigrova” oslobođeni su su gradovi Džamla, Avad i Abu Kardž. Pomenuti gradovi se nalaze u zapadnim dijelovima basena Jarmuk, na jugozapadu Dare.

Nakon ovih rezultata sirijske vojske, DAIŠ sada kontroliše 100 kilometara kvadratnih teritorije basena Jarmuk.

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj