MOZAK KAO ALAT ZA INTERAKCIJU: Vojnici će umom kontrolisati letjelice

Naučno odjeljelje Pentagona /DARPA/ započinje konstituisanje sistema putem kojeg će vojnik moći da umom kontroliše borbene letjelice i “razgovara” sa vojnim aparatima.

Vojnici će umom kontrolisati letjelice

Pentagon želi da stvori sistem u kojem će ljudi moći da kontrolišu mašine i dobiju odgovor preko misli.

To bi trebalo biti postignuto tokom četiri godine ekspermenata, sa brojnim međufazama koje će odrediti efikasnost, bezbjednost i sposobnost sistema.

DARPA ima dva načina za uspostavljanje sistema preko kojih će čovjek rukovoditi i komunicirati sa vještačkom inteligencijom – neinvazivnim uređajima izvan tijela ili nehirurški unesenim sistemom koji bi se mogao progutati, ubrizgati ili ukapati u nos.

“Tako bi mozak mogao biti pretvoren u `alat` za interakciju sa svijetom oko nas”, pojašnjava Al Emondi, rukovodilac programa u DARPA Kancelariji za biološke tehnologije.

Program je fokusiran na dva tehnička područja uređaja – neinvazivne ili minimalno invazivne sisteme koji će snimati i stimulisati moždanu aktivnost, navode naučni portali.

Napredna nehirurška neurotehnologija do sada nije bila dostižna, ali, zahvaljujući nedavnom napredovanju u biomedicinskom inženjeringu, neuro-nauci, sintetskoj biologiji i nanotehnologiji, naučnici u Pentagonu sada vjeruju da se taj cilj može postići.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj