NJEMAČKA ŠTAMPA: Erdogan stiže u Berlin „uz sve počasti“?

Nije običaj da neki tabloid najavljuje službenu posjetu nekog predsjednika. Ipak, obzirom na trenutne odnose Njemačke i Turske, upravo „Bild“ diže nakladu najavom dolaska Erdogana u Njemačku ove jeseni.

List Bild je objavio kako će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doći u službeni posjet Njemačkoj ove jeseni, vjerojatno već koncem rujna. Isti list tvrdi kako je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier ovog travnja načelno pozvao predsjednika Turske da posjeti ovu zemlju.

Njemačka vlada je oprezna u najavama ovog posjeta: kancelarka Angela Merkel je ionako na ljetnom odmoru, a njen glasnogovornik podsjeća kako se „načelno termini kancelarke objavljuju tek kratkoročno.” List Bild isto tako ukazuje na internetsku stranicu njemačkog Ministarstva vanjskih poslova gdje se državni posjet smatra „izuzetnim posjetom nekog državnog poglavara kojem se tom prilikom ukazuju sve protokolarne počasti.” To onda uključuje i vojne počasti i državni banket, u pravilu i polaganje vijenca na središnjem spomeniku žrtvama rata i vladavine nasilja na Neue Wache u Berlinu, počast koja se stranim gostima daje tek par puta godišnje.

No makar list Bild svoj članak i naslovljava „Erdogan će dobiti državni banket u Njemačkoj!” i citira stranicu Ministarstva vanjskih poslova, tamo se doista može naći objašnjenje što za njemačku diplomaciju znači neki državni posjet. Ali, vijesti da će Erdogan posjetiti Njemačku do subote u podne na stranici Ministarstva – uopće nema ( Službena stranica njemačkog Ministarstva vanjskih poslova). Doduše samu vijest lista Bild kako će Erdogan posjetiti ovu zemlju prenose i gotovo svi njemački mediji navodeći i izvor informacije.

Napetosti između Njemačke i Turske stalno izbijaju kad dužnosnici Erdoganove stranke uvijek iznova pokušavaju doći u ovu zemlju kako bi državljane Turske koji žive u Njemačkoj naveli da podrže trenutnu vladu u Ankari. Ti posjeti ministara i drugih dužnosnika su već više puta izazivali diplomatske napetosti, što je u jednom trenutku i samog turskog predsjednika navelo na izjavu kako će „on doći u Njemačku kad god to poželi”.

Ipak, njemački predsjednik Steinmeier jest pozvao turskog predsjednika u posjet, što je obično povezano i sa susretom gosta i sa članovima ovdašnje vlade – dakle kancelarkom Merkel. No i tabloid Bild se u svom članku poziva na izjavu neimenovanog turskog dužnosnika koji kaže kako se Erdogan na jednoj manifestaciji želi obratiti i „svojim zemljacima”, dakle Turcima u Njemačkoj. Na kraju, i oni su zaslužni za Erdoganovu pobjedu na nedavnim predsjedničkim izborima u Turskoj.

NAKON IZETBEGOVIĆEVOG LOBIRANJA: Merkel pozvala Erdogana u posjetu Njemačkoj

(Global CIR/DW/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj