POPULISTA SA NUKLEARNIM ARSENALOM: Ko je budući premijer Pakistana?

Opasna zemlja u svijetu postala je još opasnija – Pakistan, dom najbrže rastućeg nuklearnog arsenala u svijetu prelomio je decenijama staru dominaciju politike dvije porodične dinastije, nakon što je Imran Kan – bivša zvijezda kriketa i plejboj – postao novi premijer države, podržan moćnom armijom.

Kan za pakistanske probleme, makar javno, krivi Sjedinjene Države i najpopularniji je ‘antiamerički političar’ u Južnoj Aziji. Harizmatičan i smeo, Kan (65), decenijama je sprovodio kampanju kako bi razbio začarani krug pakistanskih izbora, na kojima su pobjedu odnosili ili Navaz Šarif ili Benazir Buto.

Kanov Pakistanski pokret pravde (PTI) osvojio je 109 od 268 mjesta u nacionalnom parlamentu.

Bivši plejboj sada će morati da ubijedi nezavisne i male partije da se priključe njegovoj koalicionoj vladi. Kan je isključio saradnju sa Šarifom ili Buto – ali će teški pregovori možda biti produženi prije nego što se vlada oformi – a nestalni nakon toga. Postoje široke optužbe za prevaru i krađu glasova. Vjerovatno će doći do protesta i bojkota, piše “Dejli bist”. Ključno pitanje je, međutim, koja će partija preuzeti kontrolu nad Pundžabom, najvećom pakistanskom provincijom i tradicionalnom bazom Šarifovog klana.

Centralna platforma Kanovog pokreta uvek je bila borba protiv korpucije, a najkoruptivnija institucija u zemlji je armija, koja ga podržava. Postoje dokazi da armija zastrašuje Kanove protivnike i pritiska štampu kako bi ga dovela na vlast.

Poznato je da je Šarif pre više godina optužio pakistansku vojnu obaveštajnu službu (ISI) za teroristički napad u Mumbaju 2008. S druge strane, Kan javno brani armiju i blisko je povezan sa islamističkim pokretima koje podržava ISI. On često kritikuje Ameriku, navodeći da ona tretira Pakistan “kao otirač”.

Kan ističe da je američki rat protiv terorizma nakon 2001. koštao Pakistan milijarde dolara i desetine hiljada života. Dvije zemlje imaju duboko problematične odnose decenijama, obilježene velikim usponima i padovima. Obje strane pokazale su se kao nepouzdani partneri – administracija predsjednika SAD-a Donalda Trampa javno govori o pakistanskoj vezi sa terorizmom i podršci talibanima u Afganistanu.

Kan je rekao da će “progutati gorku pilulu” ako se kao izabrani premijer bude morao sastati sa Trampom, ali da će je ipak progutati. Kako piše “Dejli bist”, Kan ne mora mnogo brinuti oko toga – Južna Azija nije Trampov prioritet i američki predsjednik već se izjasnio da želi da se njegovi vojnici vrate iz Afganistana, kako bi “oprao ruke od rata”. Malo je vjerovatno da će Trampova retorika ubijediti Kana i njegovu vojsku da pritisnu talibane da pregovaraju o miru.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj