MORAMO SE OTARASITI LUTRIJE I NAPRAVITI ZID! Tramp: Gasim vladu ako nas demokrate ne podrže

Predsjednik SAD Donald Tramp zaprijetio je danas da će dozvoliti da se američka federalna vlada “ugasi” ukoliko demokrate ne podrže velike promjene Zakona o imigraciji, za koje se zalaže njegova administracija.

“Bio bih voljan da ”ugasim” vladu ako nam demokrate ne daju glasove za graničnu bezbjednost, što uključuje i zid! Moramo se otarasiti lutrije … i konačno preći na sistem imigracije koji se zasniva na ZASLUGAMA! Potrebno nam je da sjajni ljudi ulaze u našu zemlju”, poručio je predsjednik Tramp na Tviteru.

Predsjednik Tramp je veliki protivnik takozvane “lutrije zelene karte”, kojom se godišnje 55.000 dozvola boravka i rada u SAD dodjeljuje doseljenicima iz cijelog svijeta. Gašenje američke vlade nije neuobičajena stvar, a dešavalo se i tokom mandata prethodnih američkih predsjednika.

“Glas Amerike” podsjeća da je američka federalna vlada od 1976. bila “ugašena” 18 puta, a da se to posljednji put dogodilo 2013. godine. Do gašenja vlade u SAD dolazi kada predsjednik odbije da potpiše zakone o raspoređivanju sredstava iz budžeta na državna ministarstva, agencije i programe.

Posljedica toga je da prestaje finansiranje operacija federalne vlade, prestaje rad pojedinih manje važnih aktivnosti i smanjenje drugih, što uključuje i prunudne odmore za neke vladine službenike.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj