PREGOVORI SA BRITANIJOM: Ekvadorske vlasti traže “izlaz” za Assangea

Ekvadorske vlasti raspravljaju s Velikom Britanijom o sudbini utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, koji je 2012. našao utočište u zgradi ekvadorskog veleposlanstva u Londonu, rekao je u nedjelju za španjolski list El Pais ekvadorski predsjednik Lenin Moreno.

Slikovni rezultat za JULIAN ASSANGE Globalcir.com

“Assangeovo pitanje razmatramo s britanskom vladom i već smo uspostavili kontakt s njegovim odvjetnicima kako bismo pronašli izlaz iz ove situacije”, objasnio je Moreno koji je prošli tjedan posjetio Španjolsku i Veliku Britaniju.

“Smatram da moramo pronaći neki izlaz za njega. Izlaz koji bi omogućio zaštitu njegovih prava, prije svega pravo na život, koji bi istodobno Ekvadoru omogućio da se izvuče iz nečega što bez sumnje predstavlja problem za tu zemlju”, rekao je.

Idealno rješenje bi, po Morenovu mišljenju bilo kad bi Assange prihvatio neku vrstu “kazne” zbog kršenja britanskih pravila o uvjetnom puštanju na slobodu te da potom bude izručen nekoj od zemalja u kojoj nije izložen opasnosti.

Julian Assange (47), je Australac koji je 2012. našao utočište u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj u kojoj ga je, od kraja 2010. tražio sud zbog optužbi za navodno silovanje i spolno zlostavljanje, što je on negirao.

Postupak koji se protiv njega vodio u Švedskoj prekinut je u svibnju 2017., no Britanci su sredinom veljače ponovili da odbijaju povući nalog za njegovim uhićenjem jer nije poštovao odredbe o uvjetnom puštanju na slobodu 2012.

Assange strahuje da će ga, ako napusti zgradu veleposlanstva, uhititi i potom izručiti SAD-u gdje bi mu se trebalo suditi za objavljivanje brojnih američkih vojnih tajni i diplomatskih dokumenata putem Wikileaksa 2010.

Quito je u prosincu Assangeu odobrio ekvadorsko državljanstvo, no London mu odbija priznati diplomatski status koji bi mu omogućio napuštanje veleposlanstva, a da ga britanska policija ne uhiti.

U posljednjih nekoliko mjeseci odnosi između Assangea i Ekvadora su se pogoršali. Ekvador je nezadovoljan zbog nekih Assangeovih stajališta, osobito zbog potpore katalonskim separatistima. U ožujku su ekvadorske vlasti ukinule njegov sustav komuniciranja s vanjskim svijetom, a u svibnju su objavile da mu ukidaju i dodatne sigurnosne mjere u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu.

No predsjednik Moreno je u veljači obećao da će nastaviti pružati zaštitu utemeljitelju Wikileaksa.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj