VAPAJI ZA ISTINOM: Obilježena 25. godišnjica stradanja 45 Bošnjaka u Bugojnu

“Bošnjaci nisu bili samo žrtve, Bošnjaci su i pobjednici. Naša pobjeda je naš opstanak. Jednako kako obilježavamo godišnjice naših stradanja, mi moramo obilježavati datume i naših pobjeda. Mi smo pobijedili, i mi smo opstali. Mi smo narod koji je bio žrtvovan , ali smo izišli kao pobjednici. Naša budućnost mora biti građena za našu buduću generaciju, na bazi žrtve, ali i na bazi pobjede. Mi želimo graditi našu budućnost sa našim komšijama, svima koji žele Bosnu i Hercegovinu”, naglasila je potpredsjednica FBiH Melika  Mahmutbegović

Dvadesetpet godina, po riječima bugojanskog načelnika Hasana Ajkunića, iz Vrbanje se šalju poruke mira i upućuju vapaji za istinom i pravdom.

“Oni koji su počinili zločin moraju odgovarati, a institucije odgovorne za procesuiranje počinilaca i nalogodavaca zločina u Vrbanji trebaju raditi svoj posao i pomoći na putu istine i pravde”, poručio je načelnik Bugojna.

U Šehidskoj džamiji u Vrbanji priređen je vjerski dio programa, a nakon podne namaza u ime muftije travničkog dr. Ahmed ef Adilovića obratio se izaslanik Muhamed ef Pezić. Istakao je da se emanet šehidske krvi ne smije zaboraviti te da se ne smije smetnuti s uma zašto su oni dali svoje živote. Malo je toga, s druge strane, smatra, učinjeno da se zločinci privedu licu opravde i kazne.

Izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef Kavazovića, Muhamed Jusić je naglasio kako se danas čini sve da se zločini, poput učinjenog u Vrbanji zaborave.

“Oprost, budućnost, suočavanje s prošlošću, pomirenje da, ali nema oprosta i pomirenja bez istine. Ne možemo oprostiti ako ne znamo šta praštamo. Počinioci moraju priznati učinjeno i biće oprošteno. Ovaj je narod spreman praštati i ovaj narod zna da je najveće zlo koje se može desiti – da mi počnemo ličiti na svoje dželate. Kad bi mi bili kao oni , oni bi trijumfovali. U prošlom ratu pobjednici su oni, koji su poremetili genocidni plan da jednog naroda, jedne etničke, vjerske i kulturološke zajednice nestane na ovim prostorima”, poručio je Jusić.

Organizovana je i protestna šetnja do mjesne džamije u Vrbanji, a manifestacija je okončana obilaskom šehitluka na mjesnom mezarju, gdje je proučena dova i Fatiha šehidima.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj