KAKO ĆE BITI OPREMLJENA VOJSKA UJEDINJENE EUROPE?! Četiri porodice naoružanih robota će biti u pješadijskim snagama vojske EU

Eurosatory je posebna prilika pokazivanja najnovijih robota i dronova. Još uvijek malo upotrebljavani, uskoro postaju obavezni dio europskog  pješadijskog naoružanja. Prije pet godina grupa Nexter napravila  je  Nexter Robotics, obitelj malih robota, veoma sposobnih ispitati unutrašnjost građevina i stambenih zgrada. Upravljani su  jednostavnim smartphoneom -malom platformom sa kamerama, mikrofonima i drugim detektorskim aparatima, što ih već upotrebljavaju vatrogasci, ali i policijaci iz antiterorističkih jedinica, u potrazi za žrtvama ili kriminalcima.

Oko pedeset drzava cijele planete snabdijevene su ovim robotima po riječima Jöela Morillona, iz francuskog odjela Nextera. Tvrdi kako će se roboti uskoro pridružiti vojnim snagama, najprije kao prepoznavatelji terena i određivanja pravca konvoja. Pomagat će vojnicim u prenošenju teške opreme, ali i istraživanju urbanih objekata.

Piše: Džana Mujadžić

Po prvi put Eurosatory Nexter predstavlja naoružane robote napravljene u suradnji  s  estonskom tvrtkom Milerm.  Kada mali roboti eksploatatori, Nero, koji imaju domet od 1000 metara postižu neočekivane uspjehe, naoružani im ‘rođaci’ nazvani  Optio, sa dva električna motora i petočasovnom autonomijom, koji zahvaljujuci dieselu mogu djelovati samostalno i 10 sati, zasigurno će izazvati pravu revoluciju. Prave se sa topom kalibra 20mm, sto je dovoljno za neutralizaciju oklopnog vozila, na udaljenosti od 300 metara.

Morillon je ubijeđen u brzi razvoj i napredak tehnologija koje omogucavaju robotima brz završetak teritorijalnih okršaja. Čelicni ratnici će biti operativni za deesetljeće, prema njegovim procjenama. Hibridnog sustava, sa  televizijskim upravljanem bit će smješteni u blindirana, ali i klasična, oklopna vozila.

Četiri robotske obitelji će biti u jedinicama pješadijskih snaga Ujedinjene Europe. Programirani za višestruku upotrebu, njihova vozila će se teleoperirati sa distance.

-Svi znaju napraviti robote ali ih je teško uključiti u operacioni odbrambeni sustav sa funkcionalnim sredstvima prepoznavanja, telekomunikacijama, radio vezama…Od malih, pratećih robota europsko naoružanje prelazi  na strojeve od više tona, prilagođene  različitim načinima ratovanja! Nexter se nada obilnoj komercijalizaciji robota iduće godine.Europske vojne snage su već pripremile novu doktrinu zapošljavanja. Moze li robot nišaniti i sam pucati? Nisam siguran, ističe direktor galskog predstavništva- jer otkačiti opaljač je, ipak, ljudska odluka.  

  (Global CIR/Džana Mujadžić )

Objavljeno u:
  1. […] KAKO ĆE BITI OPREMLJENA VOJSKA UJEDINJENE EUROPE?! Četiri porodice naoružanih robota će biti u p… […]

Komentiraj