KONAČNI SLOM TERORISTA U JUGOZAPADNOJ SIRIJI! SAA napala grad Šajarah iz tri različita pravca, teroristi dronovima iz Idliba napali rusku bazu Hmejmim

Sirijska arapska armija (SAA) jutros je pokrenula važan napad na posljednje uporište DAIŠ-a u jugozapadnoj Siriji. Predvođeni elitnim Tigrovima, sirijska armija je napala uporište grad Šajarah iz tri različita pravca.

Vojni izvori navode kako je napad sirijske vojske na Šajarah pokrenut iz  grada Abdina, koji je juče oslobođen. Ako sirijska vojska preuzme kontrolu nad Šajarahom, na kraju će prisiliti teroriste DAIŠ-a da se odreknu svojih preostalih položaja u regiji basena Jarmuk. Trenutno, Sirijska arapska vojska kontroliše najmanje 99 odsto regiona basena Jarmuk, ostavljajući teroriste “Džaiš Kaled bin Valida” da kontrolišu još samo 70 km2 teritorije.

Istovremeno, Četvrta divizija Sirijske arapske armije (SAA) i nekoliko stotina bivših pobunjenika Slobodne sirijske armije (FSA) počeli su napade na istočnom pravcu DAIŠ-a od Kusaira u regionu basena Jarmuk. Prema vojnom izvoru u Dari, sirijska vojska bit će u mogućnosti da preuzme kontrolu nad Kusairom i Šajarahom u narednih 24 sata.

 

Hmejmim opet na udaru

Teroristi su noćas ponovo pokušali da bombarduju vazdušnu bazu ruske vojske Hmejmim, izjavio je izvor za Al-Masdar News. Prema izvoru, naoružani dronovi su uspjeli su da pristupe sjeveroistočnom perimetru vazdušne baze Hmejmim, prije nego što su ih ruski sistemi “Pancir” oborili.

Izvor je dodao da su teroristički dronovi doletjeli iz okruga Džisr Al-Šugour u Idlibu. Ova oblast je buduća meta ofanzive Sirijske arapske vojske.

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj