SJEDINJENE DRŽAVE SRLJAJU U OTVORENU ISLAMOFOBIJU: Učenici muslimani istjerani s javnog bazena u Wilmingtonu zbog dugih šorceva i marama

Voditeljici muslimanskog ljetnog kampa i učenicima u njenoj pratnji naloženo je da napuste javni bazen u američkom Vilmingtonu, nakon čega se gradonačelnik izvinio djeci i obećao da će istražiti cijeli slučaj.

Direktorica akademije u saveznoj državi Delavare Tahsiyn Ismaa’eel kaže kako je istjerana s bazena skupa s učenicima te da su predstavljeni kao “problematični”, nakon što je insistirala da provede cijeli dan na bazenu s grupom djece za koju se brine.

Britanski list “Independent” prenosi da su gradski zvaničnici izjavili kako će se u istrazi razmotriti je li došlo do povrede zakona protiv diskriminacije koji su na snazi u državi.

Direktorica akademije Ismaa’eel obično je tri puta sedmično vodila djecu s ljetnog programa arapskog pisma na najbliži bazen u gradu, Foster Braun, tokom protekle tri godine.

– Međutim, ovog ljeta je situacija bila drugačija. Prema riječima Ismaa’eel, grupa je bila maltretirana najmanje šest puta od kraja juna, i to zbog odjeće koju su djeca nosila prilikom kupanja, poput dugih šorceva i marama na glavi.

Ismaa’eel je bila primorana polovinom prošlog mjeseca odvesti svoje učenike do drugog gradskog bazena, Eden Park, gdje način njihovog odijevanja nije dovođen u pitanje.

Grupa koja zastupa prava muslimana u državi “Muslim Advocates” uputila je protestno pismo gradskim vlastima prošle sedmice u ime škole, rekavši da je došlo do povrede saveznih i državnih zakona protiv diskriminacije i pozivajući ih da provedu istragu o ovom slučaju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj