(FOTO/VIDEO) ŠTA SADRŽI SPISAK UČESNIKA U SREBRENIČKOM GENOCIDU PREDAT NJEMAČKOM TUŽITELJU?! Ko su Ukrajinci koji su u uniformama Vojske RS-a djelovali u Srebrenici?

Strani dobrovoljci za koje se sumnja da su učestvovali u zločinima počinjenim u Srebrenici bili su sastavni dio jedinica Vojske Republike Srpske (RS).

Potvrđuje to i spisak identificiranih učesnika u događajima u Srebrenici od 10. do 19. jula 1995. godine, kojeg je napravila Vlada RS-a, a koji je nedavno završio i u rukama njemačkog tužitelja Klausa Zorna.

Ukrajinski dobrovoljci bili pripadnici Prve milićke lake pješadijske brigade Vojske RS-a.

Među osobama koje su identificirane kao učesnici se nalaze i dobrovoljci iz Ukrajine, koji su, sudeći prema dokumentu koji je u posjedu Faktora, bili pripadnici Prve milićke lake pješadijske brigade Vojske RS-a.

Uniformu Vojske RS-a u julu 1995. godine nosio je tada 36-godišnji Leonid Arnautov Mihajlovič, Ukrajinac rođen 9. oktobra 1959. godine u Odesi. Njegov sunarodnjak i saborac iz Prve milićke lake pješadijske brigade bio je i Jurij Volašin Jurijovič, rođen 15. aprila 1970. godine.
alt

alt

Istu uniformu nosio je i Andrej Suliga Nikolajevič, rođen 18. januara 1964. godine u Ukrajini. On je, prema nezvaničnim informacijama, u BiH došao 1994. godine, skupa sa još deset dobrovoljaca iz Ukrajine. Tu je grupu predvodio Oleg Slaven Stanislavovič, rođen 10. aprila 1970. godine u Donjecku. Stanislavovič je izgubio život kao pripadnik „Belih vukova“ 24. jula 1995. godine prilikom napada na Žepu, a njegovo tijelo je ukopano na groblju u Milićima.
alt

Na spisku se nalazi i ime Vladimira Šlehtenka Iliča, Ukrajinca rođenog 26. marta 1965. godine, te njegovog sunarodnjaka Svjatislava Mojsenka Gligoroviča, rođenog 10. maja 1954. godine.
alt

alt

Kao pripadnici Prve milićke lake pješadijske brigade identificirani su još Valerij Gavriš Osleketovič (rođen 30. decembra 1954. godine), Volodomir Dimitrijev Nikolajevič (rođen 5. septembra 1954. godine), Volodmir Bobovnikov Eduardovič (rođen 26. augusta 1959. godine) i Demija Balan Demijanovič (rođen 10. februara 1970. godine). Za sva navedena lica postoji osnovana sumnja da su učestvovali u srebreničkom genocidu.

alt
alt
alt

alt

Uloga stranih dobrovoljaca u srebreničkom genocidu, poput onih iz Rusije ili Grčke, je poznata od ranije, a dokument koji je izradila Vlada RS-a potvrđuje da su neki od njih bili pripadnici zvaničnih vojnih formacija u okviru Vojske RS-a.

Grčki dobrovoljci u Srebrenici

Bez obzira na osnovane sumnje o učešću stranih dobrovoljaca u srebreničkom genocidu, domaće pravosudne institucije do sada nisu pokrenule niti jedan postupak protiv ruskih, ukrajinskih ili grčkih vojnika koji su nakon ratnih dešavanja ostali živjeti u BiH. S druge strane, ispitivanjem njihove odgovornosti se nisu bavile ni institucije iz država iz kojih su došli u našu zemlju, što je, također, djelomično pitanje odgovornosti bh. pravosuđa.

 

 

(Global CIR/Faktor)

Komentiraj