ADMINISTRACIJA SUMNJA U NAMJERE PREDSJEDNIKA! McCain želi zakonom spriječiti Trampa da se povuče iz NATO saveza

Američki kongresmen i republikanac Joh McCain, jedan od najpoznatijih jastrebova američke mainstream političke scene, odlučio je na zakonskoj razini spriječiti predsjednika Donalda Trampa da povuče Sjedinjene Države iz članstva u NATO savezu.

McCain, zajedno s nekoliko kolega iz Kongresa, predao je na razmatranje prijedlog zakona, kojim bi se onemogućilo povlačenje SAD-a iz NATO-a bez odobrenja Senata. McCain, naime, smatra, kako se Tramp loše odnosi prema američkim saveznicima u NATO-u i da su zato u američkoj administraciji „iznikle sumnje u privrženost Amerike Sjeveroatlantskom savezu“.

Saveznici iz NATO-a tokom 70 godina prinosili su žrtve radi „demokratskog svijeta,temeljenog na sigurnosti, ljudskim pravima i vladavini zakona“, navodi taj američki kongresmen iz redova Republikanske stranke. Također je dodao, kako je upravo NATO savez učinio SAD tako uspješnom i sigurnom državom.

Podsjećamo, na posljednjem samitu NATO-a održanom u Briselu, pojavile  su se glasine kako je na zatvorenom sastanku američki predsjednik čak prijetio izlaskom iz NATO-a, što su ubrzo opovrgli i iz Washingtona, ali i ostali učesnici samita. Međutim, sastanak je ostao pod velom tajne te su se u javnosti počele raspredati svakojake priče.

Sastanci na vrhu NATO-a nikada nisu bili prigoda za veće, sadržajnije rasprave ili sukobe. Obično su to ceremonijalni susreti na kojima se potvrde ranije dogovoreni zaključci i deklaracije. Ovaj put je očito bilo drukčije, iako su teme bile striktno ograničene na vojna pitanja.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj