ČUDNOVATI DOGAĐAJ U SIBIRU: ‘Sunce je usred dana nestalo na tri sata, osjećali smo pritisak u prsima, a kad se vratilo…’

Ljudi iz izoliranih oblasti Eveno-Bitantaiski i Žiganski okrenuli su se novinama, moleći lokalne medije da objasne kakvo se to “vražje djelo” dogodilo, piše Siberian Times.

Niko nije htio van

Ove zajednice daleko na sjeveru Sibira potonule su u tamu, iako bi u ovo doba godine trebale imati gotovo 24 sata danjeg svjetla.

“Sunce ne nestalo negdje oko 11, i nije se vratilo do 14h. Nisam mogao ništa vidjeti bez paljenja svjetla. Kako bismo hodali vani koristili smo svjetiljke, ali u stvari nitko nije htio biti vani po ulicama jer je bio osjećaj kao da vam nešto strašno u zraku pritiska prsa”, rekao je jedan stanovnik.

Nakon što se Sunce vratilo, stanovnici su primijetili kako svaku vanjsku površinu prekriva gust sloj prašine. “Voda u otvorenim bačvama pretvorila se u prljavu kašu. Voda u jezerima postala je crna zbog prašine”, rekao je svjedok.

Bilo hladnije nego obično

Sunce nije bilo vidljivo u dvije susjedne oblasti na krajnjem sjeveru Jakutije, ali iz drugih područja ove republike nisu ništa javljali o kataklizmi.

“Pitali smo se radili se o pomrčini, ali to nije nešto što bi bilo vidljivo samo u dvije oblasti. Normalno prije svake pomrčine temperatura padne za 3,4 stupnja Celzijusa, i istina, to je jutro bilo hladnije nego obično. No kod nas je uvijek dosta hladno, pa se nismo posebno obazirali”, rekla je Marija iz sela u oblasti Žiganskij.

Druga je verzija da se to radi o pepelu od velikih šumskih požara koji bijesne po teritoriju površine 12.500 četvornih kilometara još od početka srpnja. No niti Eveno-Bitantaiski ni Žiganski nisu blizu područjima požara, a zrak je bio potpuno miran na dan kada se to dogodilo.

 

(Global CIR/Net)

Komentiraj