DOK SE ČEKAJU ZVANIČNI REZULTATI IZBORA U ZIMBABVEU: Predsjednički rivali tvrde da su pobijedili

Dvojica vodećih kandidata na predsjedničkim izborima u Zimbabveu, odlazeći predsjednik Emmerson Mnangagwa i lider opozicije Nelson Chamisa, proglasili su pobjedu na jučerašnjim izborima, prvim od odlaska dugogodišnjeg predsjednika Roberta Mugabea s vlasti. 

Izborna komisija još nije saopštila rezultate izbora. U Zimbabveu su jučer pored predsedničkih održani i parlamentarni i lokalni izbori. Chamisa je na osnovu prebrojanih glasova sa 10.000 biračkih mjesta na Twitteru napisao jutros da je postigao “briljantnu pobjedu”.

“Briljantna pobjeda… Izuzetno dobro smo uspjeli” naspram aktuelnog predsednika Emmersona Mnangagwea, naveo je Chamisa i dodao da je spreman da formira narednu vladu.

Ubrzo nakon njega oglasio se i Mnangagwa, lider vladajuće stranke ZANU-PF, i nekada Mugabeova desna ruka, aludirajući da on vodi na izborima.

“Informacije koje sam dobio od svojih predstavnika na terenu su izuzetno pozitivne. Strpljivo čekamo rezultate u skladu sa Ustavom”, naveo je Mnangagwa na Twitteru. Izborna komisija za sada je samo saopštila da je odziv birača bio oko 75 posto.

Mugabe, koji ima 94 godine, vladao je Zimbabveom 37 godina. Kontroverznog predsjednika, nacionalnog heroja oslobađanja Zimbabvea od kolonijalne vladavine, optuživali su za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje. Poznat je i po zapaljivim uvredama upućenim Zapadu, svojim protivnicima i novinarima.

Podnio je ostavku nakon izlaska vojske na ulice i protesta građana u novembru 2017. godine, dok je njegovo mjesto zauzeo Mnangagwa, dotadašnji potpredsjednik Zimbabvea.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj