NE ŽELIM BITI ŽRTVA, JA SAM BORAC ZA SLOBODU! Ahed Tamimi: Žrtve su izraelski vojnici – njihovi pogledi su zamućeni, a srca ispunjena mržnjom!

Palestinska aktivistkinja, tinejdžerka Ahed Tamimi, kaže da je iskoristila osam mjeseci zatvora kako bi izučavala međunarodno pravo te se nada da će jednog dana na međunarodnim sudovima voditi slučajeve protiv Izraela.

Slikovni rezultat za ahed tamim

“Uz Božiju pomoć, studirat ću pravo“, rekla je dan nakon puštanja na slobodu, 17-godišnjakinja iz Nabi Saleha na okupiranoj Zapadnoj Obali za Guardian. „Prezentirat ću nasilje nad Palestincima na krivičnim sudovima. Tužiti Izrael za to, i biti veliki advokat, te vratiti prava svojoj zemlji.“

Tamimi, koja je postala svjetskim simbolom djece koja žive pod okupacijom vojske, kaže da su ona i druge Palestinke u zatvoru satima sjedile i izučavale pravne knjige. „Uspjele smo transformirati zatvor u školu“, priča.

Uz silne proteste aktivističkih grupa, tinejdžerka je uhapšena u decembru nakon što je ošamarila i udarila izraelske vojnike i nakon što je sve zabilježeno na snimku. Postalo je to sedmičnom aktivnošću. Protest mještana pri kojem bacaju kamenje na vojne trupe dok oni odgovaraju suzavcima, hapšenjima, a ponekad i pucnjavom.

Kasnije je prihvatila sporazum o priznanju krivice po optužnici u dvije tačke. „Iskustvo hapšenja bilo je jako teško. I koliko god pokušavala, ne uspijevam to opisati“, kaže Ahed, ali dodaje: „Ovo iskustvo je dalo vrijednost mom životu, možda me je učinilo i zrelijom. Više svjesnom.“

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost. Iskazana je i briga zbog tretmana u pritvoru i to nakon što se pojavio video u kojem joj tokom ispitivanja jedan Izraelac prijeti komentirajući izgled njenog tijela i njenih ‘anđeoskih očiju’.

Ahed kaže da tretman nije bio neuobičajen. „Nije to bilo prvi put, i to nije slučajno. To je njihov način ispitivanja“, kaže ona.

Njen slučaj samo je u prvi plan stavio hapšenja i pritvore više od 300 maloljetnika na koje su upozoravali aktivisti.

Ahed kaže da joj je iskustvo u zatvoru pomoglo u ambicijama da postane međunarodni advokat. “Na primjer ispitivali su me. Bilo je povrede mojih prava. Prema međunarodnom pravu to se nije smjelo događati”, kaže ona i dodaje da bi u nekom drugom životu trenirala kako bi postala profesionalni fudbaler.


Ahed Tamimi u svom domu u ponedjeljak. Foto: Abbas Momani/AFP/Getty Images

Nabi Saleh je naseljeno područje uglavnom članovima njene šire porodice, a svi su fokusirani na antiokupacijski pokret. Slike ili snimci Ahed koje su nastale tokom njenog djetinjstva, a na kojim se vidi kako se svađa ili gurka sa vojnicima postale su viralne.

Nakon što je dobila svjetsku pažnju, porodica kaže da su joj nuđene brojne stipendije na svjetskim Univerzitetima, ali i da ih ona još uvijek odbija.

Palestinska vlada je uputila nekoliko međunarodnih žalbi na Izrael, uključujući i optužbe za navodne ratne zločine u vladajućem sistemu apartheida. Izreal je ove navode uvijek negirao.

Porodična kuća Ahed je puna aktivista i palestinskih zvaničnika koji sjede piju kafu iz malih plastičnih čašica sjedeći na plastičnim stolicama. Samo nekoliko sati od puštanja na slobodu, Ahed se srela sa palestinskim predsjednikom, Mahmoudom Abbasom. Dva Italijana su uhapšena nakon što su slikala mural njenog lica na izraelskim barijerama.


Mural koji su oslikala dvojica talijanskih umjetnika. Foto: AA

Međunarodna pažnja koju je dobila, razljutila je izraelsku Vladu. Ahed kaže: „Oni se boje istine. Da su u pravu, ne bi se toliko plašili istine. Istina ih plaši. A ja sam uspjela plasirati istinu u svijet. I naravno, uplašeni su zbog toga koliko sam daleko dogurala. Uvijek se boje istine, oni su okupatori, a mi smo okupirani.“

Neki u Izraelu vjeruju kako je hapšenje tinejdžerke bilo porazno za njihovu zemlju, dok drugi hvale vojnike govoreći da su stanovnici Nabi Saleha sami krivi jer provociraju.

Ahed ne žali zbog toga što je tog dana udarila vojnika, čovjeka za kojeg vjeruje da je dan ranije gumenim metkom upucao njenog 15-godišnjeg rođaka u glavu.

Nakon puštanja na slobodu, srela se sa svojim rođakom koji sada ima veliki ožiljak na licu.

Ali slava je uzela svoje kada je u pitanju djevojka koja je postala lokalni heroj i prije nego je krenula u srednju školu. „Ponosna sam što sam postala simobolom palestinskog cilja kako bi poslali poruku cijelom svijetu. Naravno, to je za mene težak teret. Tačno je da je to velika odgovornost. Ali ja sam poptpuno sigurna da to želim.“


Tamimi sa svojim prijateljima. Foto: Nasser Nasser/AP

Za sada se nada da će se barem malo odmoriti prije nego odluči koji su dalji koraci. Još uvijek uživa u tome što je napustila zatvorsku želiju. „Napokon sam vidjela nebo bez ograde. Mogu hodati ulicom bez lisica. Mogu vidjeti zvijezde, mjesec. Nisam ih dugo vidjela, a sada sam i sa svojom porodicom.

Ipak, njen 22-godišnji brat, Wa’ed Tamimi, je još uvijek u zatvoru iščekujući izricanje presude za umiješanost u sukob s vojskom. A konflikt nikada nije daleko. Vojna policija i njihovi položaji vidjljivi su iz bašte u kojoj se nalazi tokom intervjua.

“Ja nisam žrtva okupacije“, kaže Ahed. „Jevrej ili dijete od 15 godina koje nosi pušku, oni su žrtve okupacije. Ja znam razlikovati dobro od lošeg. Ali on ne. Njegov pogled je zamućen. Njegovo srce je ispunjeno mržnjom i bijesom prema Palestincima. On je žrtva, ne ja. Uvijek ću za sebe reći da sam borac za slobodu. Tako da ja neću biti žrtva.“

 

8Global CIR/FTV/The Guardian)

Objavljeno u:

Komentiraj