PRITISAK BRISELA I MOSKVE URODIO PLODOM: Donald Tramp spreman na sastanak sa iranskim predsjednikom bez ikakvih preduslova

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da bi se bez preduslova sastao sa iranskim liderima radi razgovora o načinima poboljšanja odnosa nakon istupanja SAD iz sporazuma o nuklearnom programu Irana.

On je na konferencije za novinare sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom rekao da će sastanak biti održan ukoliko Teheran to želi.

“Svakako bih se sastao sa predstavnicim vlasti Irana ako oni to žele i ne bih postavljao preduslove. Sastao bih se sa bilo kim. Ja vjerujem u sastanke, naročito u slučajevima kada je rat u pitanju”, rekao je Tramp na pitanje novinara da li želi da se sastane sa predsjednikom Irana Hasanom Rohanijem.

SAD su se u maju povukle iz iranskog nuklearnog sporazuma, što je u Teheranu izazvalo žestoko negodovanje. Tim više, Tramp je najavio ponovno uvođenje sankcija toj zemlji, možda čak i strožih. Iran je odgovorio da je SAD nestabilan partner i da za sada nema potrebe pregovarati.

Međutim, ono što je posebno indikativno jeste činjenica da promjena Trampovog tona u vezi s Iranom dolazi nakon njegovog nedavnog sastanka sa predsjednikom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom, te nešto ranijeg susreta sa Putinom. EU, na čelu sa Njemačkom i Francuskom zalažu se za očuvanje iranskog nuklearnog sporazuma, a u tome su im se priključile i Kina  te Rusija.

Na kraju su čini se SAD ostale usamljene u svojim zahtjevima prema Teheranu, a pritisak Brisela i Moskve očigledno je urodio plodom te bi mogao rezultirati susretom Trampa i Ruhanija u skorijoj budućnosti.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj