A OD EU TRAŽE DA SMANJI UVOZ?! Američki vojni objekti u Evropi zavise od ruskog plina i nafte

Osiguranje američkih vojnih objekata u Evropi električnom energijom zavisi od isporuka gasa iz Rusije, piše “Nacionalni interes”, pozivajući Kongres da razmotri pitanje o jačanju baza rezervnim snagama.

Kako navodi “Nacionalni interes”, pošto Rusija isporučuje sve više gasa u Evropu paralelno sa izgradnjom “Sjevernog toka 2”, američki zakonodavci treba da se zamisle o organizaciji mikromreža na vojnim objektima, skladišta i elektromobila radi osiguranja energosnabdijevanja, ako ono bude dovedeno pod znak pitanja.

List podsjeća da je u prvom kvartalu 2018. godine 41 odsto gasa koje je uvezeno u Evropu stiglo iz Rusije.

Američka baza Ramštajn u Njemačkoj je najveći strateški vojni objekat u kojem se nalazi 56 hiljada američkih vojnika. To je sjedište američke avijacije u Evropi i Ratne mornarice NATO-a. Pri tome, 40 odsto nafte koju koriste vojni objekti u Njemačkoj otpada na Rusiju, piše američki magazin, izvlačeći zaključak da su američki vojni objekti u Evropi zavisni od ruskih energenata.

Po mišljenju autora lista, ako bi Rusija odlučila da pretvori gas u oružje, ne bi se samo Njemačka borila za energosnabdjevanje svojih građana, već bi se američke vojne baze i operacije našle u ćorsokaku.

“Sjeverni tok 2”, nastavlja list, “povećava geopolitičku moć Moskve i udvostručuje zavisnost EU od ruske energetike”.

Autor članka se takođe brine za to što sredstva od prodaje gasa Evropi “predstavljaju Rusiji velike resurse za postizanje neprijateljskih ciljeva”.

“Jačanje energetske zavisnosti od Rusije može biti iskorišteno kao poluga za pritisak na EU i zabijanje klina između saveznika i NATO-a”, piše “Nacionalni interes”.

Koliko je licemjeran tekst ovog lista najbolje svjedoči činjenica da SAD nisu u stanju obezbijediti autonomne izvore energije za svoju bazu iz vlastitih izvora, a vode kampanju protiv EU i Njemačke želeći im navodno prodati svoj plin kako bi ih ‘spasili’ od ruskog utjecaja. Možda bi najbolje bilo da prvo osiguraju svoje baze ovim energentom pa tek onda da razmišljaju o cijelom evropskom kontinentu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj