TOLIKO NEPRIJATELJA, TOLIKO ČASTI! Salvini prikriveno citirao Mussolinija

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini objavio je na ‘Twitteru’ poruku u kojoj prikriveno citira bivšeg italijanskog fašističkog diktatora Benita Mussolinija.

Salvini, kojeg CNN naziva “populističkim” ministrom, napisao je “toliko neprijatelja, toliko časti”, što predstavlja varijaciju na poznatu Mussolinijevu izjavu “mnogo neprijatelja, mnogo časti”.

Objava na “Twitteru” uslijedila je kao odgovor na članak u jednom magazinu, koji govori o Salvinijevim kritičarima, uključujući Katoličku crkvu i vodeće ljevičarske intelektualce, dok njemu raste popularnost u javnosti.

Salvini je za britanski “Sunday Times” izjavio da se niska stopa nataliteta u Italiji koristi kao izgovor za “uvoz migranata”, da se time ugrožava italijanska tradicija i identitet.

“Država u kojoj se ne rađaju djeca predodređena je da umre”, rekao je Salvini.

Rimokatolički sedmični list “Famiglia Cristiana” Salvinija je prošle sedmice nazvao đavolom, zbog prijedloga italijanskog ministra u vezi s migracijama.

List je na naslovnoj strani napisao “Odstupi, Salvini”, čime se aludira na riječi Isusa Hrista “Odstupi, đavole”, koje su se u srednjem vijeku koristile u obredima istjerivanja đavola.

Komentari Salvinija pojavili su se na dan kada je premijer Italije Giuseppe Conte stigao u Washington, gdje će se danas sastati s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj