ČVRSTA VEĆINA: Vlada Francuske ubjedljivo prošla oba glasanja o nepovjerenju

 Francuska vlada ubjedljivo je jučer prebrodila dva pokušaja opozicije da joj izglasa nepovkerenje zbog skandala u vezi s tkelohraniteljem predsjednika Francuske Emanuela Makrona, čime je potvrđeno da Makron u parlamentu ima čvrstu većinu, javlja Rojters.

Slikovni rezultat za france parlament

Prijedlog konzervativne opozicione partije za izglasavanje nepovjerenja vladi podržalo je 143 poslanika, premalo u odnosu na 289 glasova neophodnih za obaranje vlade, dok je prijedlog saveza ljevičarskih partija dobio samo 74 glasa.

Time su zaokružene burne dvije nedjelje u francuskoj politici izazvane video snimkom na kojem se vidi kako Makronov tjelohranitelj prebija demonstrante, što je izazvalo do sada najozbiljniju kriza od dolaska Makrona na vlast.

Makronova partija “Republika u pokretu” ima većinu u donjem domu parlamenta i nijedan poslanik iz predsjednikove partije nije danas glasao suprotno od svojih kolega iz stranke.

Bivši pomoćnik za bezbjednost francuskog predsjednika Emanuela Makrona, Aleksandar Benala, nedavno je izjavio da je napravio grešku intervencijom u policijskoj operaciji na protestu u maju, ali naglasio da ne misli da je time izdao predsjednika.

Benala je 1. maja snimljen kako bije mladog demonstranta, a ubrzo nakon objavljivanja tog snimka je otpušten.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj