IRANSKE SNAGE SE POVUKLE 85 KILOMETARA OD SIRIJSKE GRANICE NA GOLANU! Sirijska Vlada ponovila zahtjeve za potpunim povlačenjem američkih snaga iz Sirije

Ruska novinska agencija TASS prenosi kako je izaslanik ruskog predsjednika za Siriju, Aleksandar Lavrentijev, potvrdio kako su se iranske snage, zajedno s teškim naoružanjem, povukle na udaljenost od 85 kilometara od granice s Golanskom visoravni, odnosno granice između Izraela i Sirije.

Slikovni rezultat za iranian troops in syria

“Iranci su se povukli i šiitske formacije se više ne nalaze tamo”, istaknuo je Lavrentijev, specijalni izaslanik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Navodi kako se među sirijskom vojskom na granici mogu eventualno naći pojedini iranski vojni savjetnici.

“Među jedinicima koje su se povukle nema teškog naoružanja ni drugog oružja koje bi moglo zaprijetiti Izraelu s udaljenosti od 85 kilometara”, rekao je Lavrentijev.

No, čak i ako je Rusija uspjela nagovoriti iranske i šiitske snage ne povlačenje u unutrašnjost, pitanje je hoće li to zadovoljiti Izrael koji je često napadao njihove položaje i više stotina kilometara duboko u Siriji.

Damask zahtijeva od SAD-a i njihovih saveznika da napuste teritorij Sirije

Sirijska vlada zahtijava od Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika da odmah povuku svoje trupe iz te zemlje, kazao je stalni predstavnik Sirije u Ujedinjenim narodima Bashar al-Jaafari.

– Al-Tanf je trokut na granici s Irakom i Jordanom, gdje američke trupe trenutačno ilegalno borave – dodao je al-Jaafari.

On je predvodio izaslanstvo sirijske vlade na međunarodnom sastanku koji se održava u ruskom Sočiju u astanskom formatu.

– Dakle, kao sirijska vlada zahtijavamo od SAD-a i njenih saveznica da odmah napuste cijeli teritorij zemlje. Njihov boravak je nelegitiman – poručio je on, prenosi TASS.

Na desetom međunarodnom sastanku o Siriji u Astana formatu sastali su se predstavnici Rusije, Turske, Irana, UN-a, kao i sirijske Vlade i opozicije, gdje su razgovarali o mirovnom sporazumu u Siriji.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj