MOGUĆA POVEZANOST S RUSIJOM: Facebook otkrio kako su lažni profili utjecali na predsjedničke izbore u SAD-u

Facebook je objavio da je na svojim internet platformama otkrio “sofisticirane” pokušaje utjecanja na američku politiku, moguće povezane s Rusijom.

Ta američka kompanija je navela da je sa društvenih mreža Facebook i Instagram obrisala 32 profila, jer su njihovi vlasnici učestvovali u “koordiniranom” djelovanju i zato što su nalozi najvjerovatnije bili lažni.

Facebook je naveo da ne zna ko stoji iza tih aktivnosti, ali da je moguće da postoji veza s Rusijom, pošto je otkrivena izvjesna veza između tih profila i profila povezanih s ruskom privatnom kompanijom Agencija za istraživanje interneta, obrisanih prije i poslije predsedničkih izbora u SAD 2016.

Od 32 obrisana naloga, najstariji je napravljen u martu 2017. godine, a na Facebooku ima 290.000 profila koji su pratili najmanje jedan od tih lažnih naloga.

“Ovakva vrsta ponašanja nije dozvoljena na Facebooku zato što ne želimo da ljudi ili organizacije kreiraju mreže naloga i zavaravaju druge ko su i čime se bave”, navodi kompanija u saopćenju.

Facebook je prethodno objavio da je 126 miliona Amerikanaca na toj društvenoj mreži tokom posljednje dvije godine možda vidjelo politički sadržaj iza kojeg stoji Rusija, a da ih je 16 miliona možda bilo izloženo ruskim informacijama na Instagramu, prenose Agencije.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj