NE SMETAJU NAM ULAGANJA U PUTEVE, ŠKOLE, OBRAZOVANJE! Vučić: Ne bi mi smetalo da Bošnjaci u Sandžaku školu nazovu po BiH

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu kako je za Srbiju važno očuvanje mira u regiji te da Bosna i Hercegovina u tom kontekstu ima ključni značaj.

– Mi volimo Republiku Srpsku. Ne smeta nam kada oni kažu da vole našu Raško-polimsku oblast ili, kako je nazivaju, Sandžak. Uopće mi ne smeta. Oni (Bošnjaci) su se iznenadili kada sam im rekao da nemamo problem i da, kao što mi gradimo škole, molimo da izgrade puteve i škole u Raško-polimskoj oblasti. Izgradite i nazovite te škole “BiH”. Nikakav problem nemam s tim – rekao je Vučić za Pink TV.

On je podsjetio da Srbija u RS gradi škole koje se nazivaju “Srbija”, “Vuk Karadžić”, “Dositej Obradović”, “Jovan Cvijić”…

Vučić je istakao da, međutim, do sada niko iz BiH nije izgradio nijednu školu, nijedan vrtić u Sandžaku te da jedino Srbija gradi i u Novom Pazaru i Sjenici, ali i u Srebrenici i u drugim dijelovima BiH.

– Nemamo problem s tim. Dobrodošla je svaka vaša (bošnjačka) investicija u obrazovanje, u znanje, u školu. Gradite ih, molimo vas, dajte im ime BiH. Nemamo ništa protiv BiH. Ali, kako su čuli taj moj odgovor, otad ne mogu više ništa da mi kažu – rekao je Vučić.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj