SJEDINJENE DRŽAVE UVODE SANKCIJE TURSKIM ZVANIČNICIMA: Na crnoj listi SAD-a turski ministri pravde i unutrašnjih poslova

Sjedinjene Američke Države (SAD) sankcionirat će zvaničnike Turske vlade zbog zatvaranja pastora Andrewa Brunsona, saopćila je Bijela kuća. Na crnoj listi SAD-a će se naći ministar pravde Abdulhamit Gül i ministar unutrašnjih poslova Süleyman Soylu, prenosi RT.

Iz Bijele kuće je saopćeno da su njih dvojica odigrali ključnu ulogu u Brunsonovom hapšenju i pritvaranju 2016. godine. Brunson u Turskoj živi već više od dvadeset godina, a optužen je da je pristalicama imama Fetullaha Gulena, koji je u egzilu u SAD-u, pomagao tokom neuspjelog puča u Turskoj jula 2016. godine.

Turske vlasti tvrde da je Gulen organizator neuspjelog puča protiv predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, a Brunsonov advokat izjavio je za Reuters da nije obaviješten ni o kakvoj sudskoj odluci.

Brunson negira optužbe, ali ukoliko ga osude, prijeti mu do 35 godina zatvorske kazne. Njegovo sljedeće saslušanje zakazano je za 12. oktobar.

Turski predsjednik Erdogan zatražio je u zamjenu za evangelističkog svećenika da Washington izruči Gulena.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj