‘MATIČNO PISMO’: Srbijanska vlada spremna zaštititi ćirilicu i kaznama

Vlada Srbije priprema izmjene i dopune Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama, a u normiranju i zaštititi ćirilice kao matičnog pisma određuje se njezino obavezno korištenje i predviđaju novčane kazne ukoliko to ne bude poštovano, objavili su u utorak beogradski mediji.

Slikovni rezultat za beograd knjaz mihajlova

Srbijanska vlada formirat će devetočlano vijeće za srpski jezik čiji će posao biti briga o poštovanju službene i javne uporabe srpskog jezika i ćiriličkog pisma, a paralelno s već postojećim Odborom za standardizaciju srpskog jezika, brinut će o normiranju, njegovanju, unaprijeđivanju i zaštiti službenog jezika i ćirilice kao matičnog pisma.

Vladino vijeće za srpski jezik imalo bi obvezu podnositi izvješće Skupštini Srbije najmanje jednom godišnje.

Ove je izmjene, kako navode mediji, Vladi predložilo Ministarstvo kulture i trebale bi postati dopunom Zakona o službenoj uporabi jezika i pisama.

Izmjene i dopune, među ostalim, predviđaju da se cjelokupna komunikacija državnih, pokrajinskih i organa lokalne samouprave mora voditi na srpskom jeziku i ćirilicom, a isto vrijedi i za obrazovne i znanstvene te medije čiji osnivač je država i koji imaju državni kapital, ali i za elektroničke medije s nacionalnim, regionalnim i lokalnim frekvencijama.

“Ćirilica će biti obavezna i za sva javna poduzeća i ustanove i poduzeća s većinskim državnim kapitalom, kao i za profesionalne i strukovne udruge koje predstavljaju svoje poručje na nacionalnoj i međunarodnoj razini”, jedna je od predloženih izmjena.

Predloženi zakon definira latinicu kao pomoćno pismo, uz obvezu da ćirilica ima prednost, a ukoliko institucije kojima zakon propisuje obaveznu uporabu ćirilice prekrše tu obvezu zaprijećene su novčane kazne.

Odgovorna osoba u instituciji bi za ignoriranje ćirilice mogla biti kažnjena globom od 45 do 850 eura, kazna za poduzeće koje latinicom ispiše naziv robe i usluga, upute za uporabu, deklaraciju ili jamstveni list moglo bi platiti probližno od 4.200 do oko 8.500 eura, a odgovorna osoba u tim organizacijama do oko 600 eura.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević izjavio je, najavljujući nedavno raspravu o prijedlogu izmjena po redovitoj parlamentarnoj proceduri, kako “očekuje polemiku” u povodu izmjena ovog propisa.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj