OTKRIĆE KOJE JE PODIJELILO SRBIJU: Slobodan Milošević nudio Amerikancima da Srbija uđe u NATO u zamjenu za očuvanje teritorijalnog integriteta?

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, koji je u to vrijeme bio portparol SPS-a i blizak suradnik Miloševića, za “Srpski telegraf” navodi da se sve dešavalo krajem 1998. i početkom 1999. godine, prije konferencije u Rambouilletu, ali i tokom tog skupa.

– Milošević i Milan Milutinović, tadašnji predsednik Srbije, pitali su direktno Amerikance šta treba da se uradi da ne bi bilo bombaredovanja uz predlog da uđemo u NATO ako treba. Međutim, Albright je odbila jer je cilj bio da pregovori u propadnu i da dođe do bombardovanja i zauzimanja Kosova – kaže Dačić.

Istu priču potvrđuju i dugi visoki funkcioneri Miloševićevog režima. Tako bivši premijer SR Jugoslavije Momir Bulatović kaže:

– O tome postoji zvanični dopis. To je Milan Milutinović predložio. Na tom sastanku, kada joj je Milutinović rekao da je Srbija spremna da uđe u NATO, ona se prvo maltene onesvijestila jer nije vjerovala šta joj nudimo. Onda se vratila i rekla: “Ne, to nije opcija.”

Čim se vratio iz Haaga 2010. nekadašnji predsjenik Srbije i ministar spoljnih poslova Milan Milutinović rekao je za RTS da se sa tadašnjom američkom  državnom tajnicom sreo četiri puta.

Prema saznanjima nekadašnjeg potpredsednika Savezne vlade Nikole Šainovića, nije uspio ni pokušaj da se opcija ulaska u NATO progura preko tadašnjeg specijalnog predstavnika SAD za Kosovo Christophera Hilla.

„Milošević je ponudio da Srbija, odnosno Jugoslavija, uđe u NATO, a da zauzvrat sačuva teritorijalni integritet. Tačnije, da Kosovo dobije maksimalnu autonomiju“, kazao je tada Šainović, a prenose beogradski mediji.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj