SUMNJA U NENAMJENSKO TROŠENJE BUDŽETSKOG NOVCA: Halilović osnovao novu fondaciju i “ekspresno” dobio 220.000 KM iz budžeta

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo u prošloj godini dodijelilo je 205.000 maraka Fondaciji za očuvanje historijskog naslijeđa Pravda, i to za pružanje pravne i druge pomoći bivšim pripadnicima Armije BiH koji su optuženi ili osumnjičeni za ratne zločine.

Osnivač fondacije Pravda je Semir Halilović, stranački kolega ministra za boračka pitanja KS Muharema Fiše i zastupnik BPS-a u Skupštini Kantona Sarajevo, piše Faktor.ba.

Halilović je spomenutu fondaciju osnovao samo dva mjeseca prije nego što je Ministarstvo za boračka pitanja objavilo Javni poziv za finansiranje/sufinansiranje projekata pružanja pravne i druge pomoći u korist osumnjičenih i optuženih bivših pripadnika Oružanih snaga RBiH u predmetima ratnih zločina. Javni poziv objavljen je 10. marta 2017. godine, a fondacija Pravda registrovana je 11. januara iste godine.

Optužbe za nenamjensko trošenje novca

Uprkos tome što je komisija za provođenje javnog poziva konstatovala da projekat sa kojim je Halilović aplicirao “nije dovoljno i adekvatno obrazložen, a posebno ako se ima u vidu da je Fondacija tek registrovana početkom tekuće godine i da su upitni prostorni i ljudski resursi neophodni za realizaciju jednog takvog projekta”, Ministarstvo je Semiru Haliloviću za dva projekta dodijelilo sredstva od ukupno 205.000 KM, koja su prethodno odobrena rebalansom budžeta.

Halilovićeva Pravda izrasla je iz njegove fondacije veoma sličnog naziva – Pravednost, koja je u protekle četiri godine izdašno finansirana iz budžeta kantonalnog Ministarstva za boračka pitanja. Tačnije, od 2014. godine do danas, u mandatima BPS-ovih ministara Faida Heće i Muharema Fiše, fondaciji Pravednost dodijeljeno je više od 1.100.000 maraka.

No, nakon što su pojedini zastupnici Skupštine KS posumnjali da se taj novac ne troši za ono čemu je namijenjen, a to je prvenstveno bilo pružanje pravne pomoći bivšim pripadnicima Armije BiH, Tužilaštvo Kantona Sarajevo zainteresiralo se za cijeli slučaj i početkom 2017. godine pokrenulo istragu o radu Halilovićeve fondacije.

Suočen sa optužbama za nenamjensko trošenje desetina hiljada maraka budžetskog novca, Semir Halilović dosjetio se da, pored Pravednosti, jednostavno registruje novu fondaciju pod nazivom Pravda – i ponovo konkuriše na javni poziv Ministarstva za boračka pitanja. Na kojem su njegovi projekti “glatko” prošli, baš kao i svih prethodnih godina.

I dok se Pravda bavi “očuvanjem historijskog naslijeđa”, misija Halilovićeve fondacije Pravednost, čije poslovanje i dalje istražuje kantonalno Tužilaštvo, je “zaštita historijskih činjenica”.

Pri tome se uopće ne zna kome tačno odlazi sav taj novac. Ministarstvo ne objavljuje podatke o pojedinačnim korisnicima i iznosima dodijeljenih sredstava, a netransparentnost pravdaju “zaštitom ličnih podataka” osumnjičenih, odnosno optuženih za ratne zločine?!

Istraga Tužilaštva i navodi o krajnje sumnjivom utrošku novca, međutim, nisu spriječili ministra Fišu da pored pomenutih 205 hiljada maraka za novoosnovanu Pravdu, prošle godine malo pogura i Pravednost, doduše samo sa skromnih 15.000 KM – dodijeljenih “posebnom odlukom” Ministarstva od 28. marta 2017. godine te bez prethodno provedenog javnog poziva. Taj novac dodijeljen je, kako se navodi, “u svrhu pružanja pomoći optuženicima i njihovim porodicama koji se odnosi na novootvoreni sudski proces”.

– Ne možemo potvrditi da je Ministarstvo i prilikom dodjele sredstava transfera namijenjenih za Sufinansiranje pravne pomoći u korist branilaca BiH kvalitetno utvrdilo sve kriterije. Naime, na osnovu općih kriterija i nedovoljno mjerljivog posebnog kriterija “vrednovanje značaja i kvaliteta ponuđenog projekta”, od ukupno odobrenih sredstava za ove namjene u iznosu od 270.000 KM, najveći dio u iznosu od 205.000 KM ili 75,93% dodijelilo je fondaciji za koju je komisija za provođenje predmetnog javnog poziva prethodno konstatovala da su upitni njeni prostorni i ljudski resursi za realizaciju jednog od ponuđenih projekata, obzirom da je ista registrovana dva mjeseca prije objavljivanja javnog poziva za njegovu dodjelu – istakli su federalni revizori u Izvještaju o finansijskoj reviziji Ministarstva za boračka pitanja KS za 2017. godinu.

Dokazivanje istine ili miješanje u rad pravosuđa

Odluka Vlade Kantona Sarajevo donesena krajem prošle godine da se novac iz budžeta izdvaja za odbranu optuženika za ratne zločine – bivših pripadnika Armije RBiH i MUP-a RBiH, izazvala je velike kontroverze u javnosti. Tadašnji premijer KS Elmedin Konaković izjavio da je u prijedlogu budžeta za 2018. godinu predviđeno da se za tu namjenu izdvoji 300.000 KM, a tu odluku obrazložio je dokazivanjem istine o agresiji na BiH.

– Protiv većeg broja bivših pripadnika Armije RBiH i MUP RBiH se vode sudski postupci tokom kojih su za adekvatnu odbranu potrebna izuzetno velika novčana sredstva, koja se mjere desetinama, pa i stotinama hiljada KM, pogotovo kod optuženih po komandnoj odgovornosti, gdje se optužbama pokušava promijeniti karakter odbrambeno-oslobodilačkog rata – rekao je tada Konaković.

Međutim, ova odluka Vlade, kao i činjenica da kantonalno Ministarstvo za boračka pitanja svake godine izdvaja novac za pravnu pomoć optuženima i osumnjičenima za ratne zločine, u dijelu javnosti nije naišla na odobravanje. Neki smatraju da bi taj novac trebao biti preusmjeren u druge svrhe, naprimjer u fond za liječenje teško oboljele djece, te da se predstavnici vlasti ne bi smjeli na ovaj način uplitati u pravosudne procese.

 

(Global CIR/Faktor)

Komentiraj