VOZILA BUDUĆNOSTI: Tesla u pregovorima s Njemačkom i Holandijom za izgradnju europske gigafabrike

Američka kompanija Tesla radi na sprovođenju plana da svoju četvrtu “Gigafabriku” napravi u Europi. Kako prenosi Wall Street Journal, čelnici Tesle su razgovarali sa vlastima Njemačke i Holandije o mogućoj izgradnji pogona u jednoj od ove dvije zemlje.

U Tesli su prvobitno obavili preliminarne razgovore sa predstanicima dvije njemačjke savezne države, kako bi pronašli lokaciju za fabriku u kojoj bi se pravili automobili i baterije. Mediji prenose da su pregovori tek počeli pa nije sigurno da će dovesti do dogovora.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk je u junu na Twiteru napisao da je primarni cilj kompanije da europsku fabriku napravi u Njemačkoj, blizu zemalja Beneluksa. Ako bi se Tesla odlučila za takvu lokaciju, pogon bi se dopunjvao sa svojim inženjerskim odeljenjem u njemačkom gradiću Pruemu.

Tesla hrabro ulazi u planove o izgradnji nove fabrike iako još uvijek nije završena prva u SAD.

Uprkos tome, kompanija je prošlog mjeseca postigla i dogovor sa vladom Kine o izgradnji treće “Gigafabrike” u Šangaju.

Tesla planira da pomoću novih fabrika poveća proizvodnju Modela 3 i sljedeće godine počne da pravi i mali crossover, model Y.

Osim toga, kompanija radi na razvoju i električnog šlepera Semi, kamioneta i električnog hiperautomobila.

Prema tvrdnjama Muska, Tesla je na putu da ima pozitivan priliv keša ove godine, iako je prije samo nekoliko mjeseci prijetilo da upadne u velike probleme.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj