KARDINAL PULJIĆ U DODIKOVOM STILU POISTOVJETIO ISLAM I RADIKALIZAM! Reis Kavazović sa Igmana poručio: Mi i naši preci nikada nismo bježali od Isusa, naprotiv, Isa a.s. je veoma poštovan u našoj muslimanskoj tradiciji

Nažalost, Evropa ne poznaje islam dobro i ne razumije šta znači živjeti rame uz rame sa islamskim radikalizmom – rekao je Puljić, u intercvjuu za italijanske medije i time izazvao gomilu reakcija u BiH, a danas se na džumi održanoj u džamiji na Igmanu oglasio i poglavar Islamske zajednice u BiH reis-ul- ulema Husein ef. Kavazović.

Slikovni rezultat za puljić kavazović

Kardinal je ustvrdio kako je katolička zajednica u BiH sve manja te „ne uživa ista prava kao i drugi građani“. Agencija ACS u tekstu tvrdi da je BiH „dobro poznata kao kapija za radikalni islam koji se širi na cijelom starom kontinentu“: “Nažalost, Evropa ne poznaje islam dobro i ne razumije šta znači živjeti rame uz rame sa islamskim radikalizmom”, rekao je Puljić

Ne spominujući imenom Kardinala ili Milorada Dodika koji su posljednjih dana sinhronizovano pozivali na islamofobiju prema bosanskim muslimanima predstavljajući ih kao opasan element u Evropi, reis Kavazović je poručio:

-Ovih dana ponovo slušamo teške uvrede, ali i šutnju što ih podupire.

Ako ne možemo dozvati druge da osude govor mržnje nemamo pravo to ne primijetiti. Mi i naši preci nikada nismo bježali od Isusa. Naprotiv, o tome govore i naše noći “isaije”, posvećene Isau, a.s., u našoj muslimanskoj tradiciji. Ono od čega smo bježali jeste hrišćanstvo kakvo su nam naturali mačem i ognjem, a o čemu iznova slušamo ovih dana. Humanost i dijalog su prokušane vrijednosti na kojima počiva kultura bosanskohercegovačkih muslimana. Nismo od njih odustajali ni u najtežim trenucima našeg življenja.

Sjećanje na odbranu BiH

Defileom ratnih veterana Armije RBiH i MUP-a RBiH te prigodnim kulturno-umjetničkim programom, pred nekoliko hiljada okupljenih na platou Velikog polja na Igmanu, započeo je centralni dio manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2018”.

Ovom manifestacijom odaje se počast poginulim, ali i preživjelim pripadnicima Armije RBiH i MUP-a RBiH, koji su dali doprinos u odbrani države. Prethodno je klanjan džuma-namaz, kojeg je predvodio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, te je proučena dova za šehide BiH na platou Musalla džamije na Igmanu.

Nakon defilea su predviđena obraćanja premijera Kantona Sarajevo Adema Zolja ili potpredsjednika Organizacionog odbora Muharema Fiše, premijera FBiH Fadila Novalića ili predsjednika Organizacionog odbora Salke Bukvarevića, te predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Svečanosti na Igmanu prisustvuju brojni političari i javne ličnosti među kojima je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Manifestacija je započeta 1. augusta misom zadušnicom za pale branitelje Armije RBiH i MUP-a RBiH katoličke vjeroispovjesti u Crkvi sv. Čirila i Metoda te parastosom za duše poginulih boraca Armije RBiH i MUP-a RBiH pravoslavne vjeroispovjesti u Staroj pravoslavnoj Crkvi. Dan kasnije, 2. augusta, na šehidskom mezarju Kovači odata je šehidima i poginulim borcima Armije RBiH i MUP-a RBiH.

Govor reis ul-uleme prenosimo u cjelosti:

Svakog prvog petka u augustu okupimo se ovdje na Igmanu i na džuma-namazu prizivamo u sjećanje naše sinove i naše kćeri, koji su branili živote i slobodu našeg naroda i naše domovine Bosne i Hercegovine. Na njih smo ponosni i naša srca su velika kada se sjetimo tih junačkih dana – kazao je ef. Kavazović, te nastavio:

– Ovdje smo da pouku uzmemo o tome kolika je cijena života i slobode i koliko malo treba da sve to izgubimo, ako se prepustimo zaboravu i uživanju. A teško se odupiremo zabludama i izazovima prolaznog života! Kao da njegovu krhkost nismo gledali svojim očima! Kao da nas se ne dotiču Allahove riječi, koje tako opominjujuće zvuče:

Bogatstvo i sinovi su ukras u životu na ovom svijetu, a dobra djela, koja vječno ostaju, bit će od Gospodara tvoga bolje nagrađena i ono u što se čovjek može pouzdati.

Danas se sjećamo činjenice – tako katarzične u ovome vremenu – da nije bilo lahko zaustaviti zlo koje je kidisalo na naše živote i na naše dostojanstvo. Sjetimo se da su udarili na čast naših majki i sestara, da su ubijali našu djecu, žene i starce, da su rušili naše gradove, palili biblioteke, bombardovali muzeje i pozorišta. Na ovome mjestu smo osjetili i strah i glad i žeđ u jednom danu. Ovo je mjesto naše velike kušnje, ali i mjesto s kojega se uzdigao duh naše slobode, iskovan u viteštvu i hrabrosti naših sinova i kćeri. Na ovom mjestu smo osjetili jeku Allahove riječi:

Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote i ljetine. A ti obraduj izdržljive, one koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: “Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti.”

Ovdje smo da još jednom obnovimo zavjet da ćemo se za mir zalagati i domovinu braniti i onim najsvetijim i najvrednijim što imamo. Ovdje, na ovom mjestu, gdje je ljubav pobijedila smrt i udahnula novi život, došli smo da osmotrimo je li zlo danas daleko ili je blizu nas.

A “dobro i zlo nisu isto”, uči nas Kur’an. Zlo mogu pobijediti samo oni koji se nađu na putu dobra. Zbog toga nas Kur’an obavezuje da na zlo uzvratimo snažnom i čvrstom dobrotom. Ona će ugasiti vatru zla i neprijateljstva. Nju ćemo pokrenuti svojom rukom, jezikom ili srcem, kako nas je savjetovao Muhammed, a.s.

Mir na zemlji i spasenje duše je žuđeni cilj našeg naroda i naše zajednice. Štaviše, vjerujemo da nema ljudskog spasenja bez mira među ljudima. Bog poziva u kuću mira riječima koje nas dozivaju i obavezuju:

Allah poziva u Kuću mira i ukazuje na Pravi put onome kome On hoće. One koji čine dobra djela čeka nagrada i više od toga! Lica njihova neće tama i sjeta prekrivati… A one koji čine nevaljala djela čeka kazna srazmjerna onome što su počinili; nih će potištenost prekrivati, niko ih od Allaha neće zaštititi, lica će im biti tamna, kao da su se na njih spustili dijelovi mrkle noći. (Junus, 25-27)

Braćo i sestre!

“Ljubi svog bližnjeg, kao samog sebe”, govorio je Isa, a.s.

“Niko od vas neće vjerovati dok ne bude želio svom bratu ono što želi i samom sebi”, govorio je Muhamed, a.s.

U tim riječima su visoki etički zahtjevi, postavljeni kao mjerilo dobrote među ljudima. Primjer je to i ogledalo svake vjerničke duše.

Ali, mi kao da teško nalazimo puta i načina da ih uzdignemo na pijedestal neupitne društvene vrijednosti i mjerila ponašanja. Mnogo puta smo propustili priliku da spriječimo da se tako plemeniti etički zahtjevi srozaju u nama na najgori način.

Ovih dana ponovo slušamo teške uvrede, ali i šutnju što ih podupire.

Ako ne možemo dozvati druge da osude govor mržnje nemamo pravo to ne primijetiti. Mi i naši preci nikada nismo bježali od Isusa. Naprotiv, o tome govore i naše noći “isaije”, posvećene Isau, a.s., u našoj muslimanskoj tradiciji. Ono od čega smo bježali jeste hrišćanstvo kakvo su nam naturali mačem i ognjem, a o čemu iznova slušamo ovih dana. Humanost i dijalog su prokušane vrijednosti na kojima počiva kultura bosanskohercegovačkih muslimana. Nismo od njih odustajali ni u najtežim trenucima našeg življenja.

Sloboda, dostojanstvo i život u miru, također, zahtijevaju stalnu žrtvu i bdijenje na njihovim kulama i granicama. Allah nas upozorava na to da mir, dostojanstvo i sloboda nisu vrijednosti koje se lahko ostvaruju, ali njihov gubitak ima nesagledive posljedice po duh i biće zajednice. Sloboda je vrijednost koju čovjek stiče i duhovnom i fizičkom borbom. Ona se nikada i nikome ne poklanja, pa tako ni narodima. Nju nam neće niko na lijepe oči dati. Slobodan je onaj narod koji je spreman braniti svoje vrijednosti, dostojanstvo i suvereno pravo da odlučuje o sebi i svom prostoru i u teškim prilikama.

Jak i zdrav narod ima snage da se suoči i sa svojim strahovima, da se prene i uspravi, ali i da odbaci mitove o svojoj superiornosti, pravednosti i nebeskom poslanju.

Bošnjaci-muslimani ne smiju pasti u zamku da od svoje nacionalnosti prave idole i kumire, kojima će se klanjati, kao što to drugi čine. Svemu bismo morali dati mjeru, zalagati se za one vrijednosti koje će svim ljudima biti bliske i s kojima svi treba da živimo u miru i dostojanstveno.

Braćo i sestre!

Živjeti u miru i slobodno znači biti svjestan našeg puta i vrijednosti na kojima počivaju naš duh i naše biće. Dužni smo sve ljude, bez razlike, gledati s razumijevanjem, dobročinstvom i milošću. Naša vjera nam zapovijeda da u našem dobročinstvu polazimo od onih koji su nam najbliži, jer naša odgovornost spram njih je najveća. Stajati uz ljude u teškoćama i zauzimati se za njih kada im se nanosi nepravda naša je obaveza. Držimo se sljedećih kur-anskih postulata:

Neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite nikako ne navede da nepravedni budete! Pravedni budite, to je bliže čestitosti, i bojte se Allaha, jer Allah dobro zna ono što radite. (El-Maida, 8)

A roditeljima dobročinstvo činite, i rođacima, i siročadi,  i siromasima, i komšijama bližim i komšijama daljim, i drugovima i putnicima, i onima koji su kod vas. Allah, zaista, ne voli one koji se ohole i hvališu. (En-Nisa, 36)

Mir koji imamo blagodat je koja nam je data u emanet. Tu blagodat moramo čuvati! Borba za Igman koju su vodili naša braća i sestre bila je borba za slobodan i otvoren grad, za slobodnu i jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu. Nemojmo to nikada smetnuti s uma! Oni koji su za nju položili svoje živote željeli su da budemo dio slobodnog svjeta. Oni su dali najviše. Na nama je da njihovu žrtvu ne ukaljamo i ne izdamo. Neka za sve nas sloboda i dostojanstvo bosanskohercegovačkog insana bude sveta dužnost kojoj ćemo se odazivati. Djelujmo na tom putu bez kompromisa i ne obazirimo se na provokacije onih koji nisu dostojni naše pažnje. Odluka koja je ovdje donesena od ranije nas sve obavezuje. Nazad se ne može i ne smije.

Kur-an nas ohrabruje:

I ne gubite hrabrost i ne žalostite se; vi ćete pobijediti ako budete pravi vjernici. Ako vi dopadate rana, i drugi rana dopadaju. A u ovim danima Mi dajemo pobjedu sad jednima sad drugima, da bi Allah ukazao na one koji vjeruju i odabrao neke od vas kao šehide, a Allah ne voli nasilnike. (Ali Imran, 139,140)

Gospodaru naš, uputi nas zajedno s onima koje si uputio!

Sačuvaj nas od nevolje među onima koje si sačuvao!

Približi nas zajedno s onima koje si Sebi približio!

Blagoslovi nam ono što si nam dao, a spasi nas od zle sudbine.

Zaista Ti sve određuješ i Tvojoj se odredbi niko ne može suprotstaviti.

Neće biti ponižen ko je u Tvojoj blizini, niti će biti uzdignut onaj ko se od Tebe udaljio.

Slavljen si i Uzvišen, Gospodaru naš.

Od Tebe oprost tražimo i Tebi se našim kajanjem vraćamo.

Amin!

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj