OTKRIVENA TOKOM RUTINSKE KONTROLE: Ruska špijunka duže od decenije radila u ambasadi SAD-a

Američki kontraobavještajni istražitelji otkrili su da je osumnjičena ruska špijunka radila neprimijećena u američkoj ambasadi u Moskvi više od deset godina, prenosi britanski list Gardijan.

Špijunku, Rusikinju, zaposlila je jedna od američkih tajnih službi i, kako se vjeruje, imala je pristup internetu i imejl sistemima preko kojih je mogla da dođe do povjerljivih materijala, uključujući rasporede predsjednika i potpresjednika SAD.

Ona je, prema navodima Gardijana, radila za Tajnu službu godinama prike nego što je postala sumnjiva 2016. za vrijeme rutinske bezbjednosne provjere koju su sprovela dva istražitelja iz američke Regionalne bezbjednosne kancelarije (RSO). Oni su utvrdili da je imala redovne i neodobrene sastanke sa članovima glavne ruske obavještajne agencije FSB.

List Gardijan piše da je, po njegovim saznanjima, RSO dao znak za uzbunu u januaru 2017. godine ali da Tajna služba nije pokrenula sopstvenu istragu. Umjesto toga oni su odlučili da je tiho otpuste nekoliko meseci kasnije, moguće da bi sprečili neprijatnosti koje bi to saznanje moglo da izazove.

Jedan obaveštajni izvor rekao je za Gardijan da je ta žena otpuštena prošlog leta kada joj je Stejt department ukinuo dozvolu za pristup poverljivim podacima. To se dogodilo neposredno pre kruga proterivanja američkog osoblja od strane Kremlja koje je usledilo posle američkog uvođenje novih sankcija Rusiji.

Naređenje da se skloni 750 američkih službenika iz diplomatske misije u Rusiji od 1.200 ljudi je, kako navodi Gardijan, izgleda poslužilo kao pokriće za njeno otpuštanje. Neimenovani izvor je rekao za Gardijan da Tajna služba pokušava da sakrije njeno špijuniranje tako što su je otpustili.

„Šteta je već napravljena ali viša uprava Tajne službe nije sprovela nikakvu internu istragu da proceni štetu ili vidi da li je ona regrutovala neke druge službenike da joj daju informacije”, rekao je taj izvor.

Na pitanje Gardijana o tome da li je sprovedena istraga o toj ženi i o njenom otpuštanju, Tajna služba SAD je pokušala da umanji značaj njene uloge, ali nije demantovala da je ona bila identifikovana kao potencijalna krtica.

Amerčka Tajna služba je navela da niko od stranaca zaposlenih u ambasadi ni u jednom trenutku nije u položaju da ima pristup informacijama vezanim za nacionalnu bezbednost. Tajna služba je američka savezna agencija koja je deo Ministarstva za unutrašnju bezbednost i ima više od 150 kancelarija širom sveta.

Otkriće moguće krtice ruskog FSB-a među njihovim zaposlenim u američkoj ambasadi u Moskvi jako bi narušilo njihovu reputaciju i moglo bi da ima teške posledice za bezbednost drugog osoblja Tajne službe i onih koje ta služba treba da štiti.

Gardijan navodi da je dobio ime osumnjičene špijunke i podatke o tome šta je radila u agenciji, kao i da je pokušao da je kontaktira, ali da ona nije odgovarala na pozive.

, (Global CIR/Agencije)

Komentiraj